Annons
Annons


Ny forskning: Tv-serier gör dig smartare!

Nu visar vetenskapen att tv-serier stärker din intelligens och gör dig till en bättre människa. Så stäng inte av tv:n nästa gång någon påstår att du bara ligger och latar dig!


Fortsätt titta på dina favoritprogram - det stärker din hälsa!

Fortsätt att titta på favoritprogrammen – det stärker dina goda sidor!

Känn inte dåligt samvete för att du degar i soffan flera timmar framför favoritserierna. Tänk i stället att du investerar i din emotionella intelligens. Det är precis vad forskare har kommit fram till att du gör när du tittar på bra tv-program.

Annons

I en studie som publicerats i tidskriften Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts har psykologer vid universitetet i Oklahoma tagit reda på vilken inverka tv-serier har på vår empati och emotionella intelligens, det vill säga vår förmåga att läsa av andras känslor.

Bättre människor

Gammal-tvI två separata undersökningar fick deltagarna slumpmässigt titta på antingen ett ansett tv-drama (Mad Men, Vita huset, The Good Wife eller Lost) eller en tv-dokumentär. I den andra studien fanns också en kontrollgrupp som inte tittade på tv alls.

Gilla Allas.se på Facebook

Deltagarna fick sedan utföra ett test där de skulle avläsa känslor som svartsjuka, hat, arrogans och panik genom 36 par ögon. Resultatet visade att deltagarna som sett ett tv-drama presterade betydligt bättre på testet än dokumentärtittarna, medan kontrollgruppen som inte tittat på tv alls klarade sig sämst.

Forskarna har dragit slutsatsen att vår inlevelse i starka tv-serier utvecklar vår förmåga att förstå andra människors tankar och känslor, vilket gör det lättare för oss att tolka vår omvärld. Vi blir bättre medmänniskor och emotionellt smartare, helt enkelt.

Läs också: Så många minuter tittar vi på tv per dag!

Källa: Esquire


(124)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…