Annons
Annons


Ny forskning: Virus kan göra dig glutenintolerant

Virus som forskare tidigare trott var ofarliga har visat sig kunna utlösa glutenintolerans. Nu hoppas man att detta kan leda till ett framtida vaccin.Hela 40 procent av befolkningen bär på gener som ökar risken för celiaki – eller glutenintolerans, som det ofta kallas. Men bara några få procent av alla med en genetiskt ökad risk utvecklar faktiskt denna kroniska sjukdom som gör att glutenprotein orsakar en inflammation i tarmen.

Annons

Varför somliga drabbas och andra inte har tidigare förbryllat forskare, men en ny upptäckt kan innebära att vi kommer närmare svaret. Forskning utförd vid University of Chicago och University of Pittsburgh visar nämligen att vanligtvis harmlösa reovirus verkar kunna utlösa glutenintolerans.

Läs även: 7 tecken på att du är glutenintolerant

Viruset stänger av kroppens ”fredliga” respons till gluten och lurar immunförsvaret att tro att ämnet är en skadlig inkräktare som behöver attackeras. Detta triggar alltså immunförsvaret till att överreagera på gluten, vilket skapar en inflammatorisk effekt.

Gilla Allas.se på Facebook

– Detta är den första studien som visar att ett virus kan ändra på sättet som immunförsvaret reagerar på vår kost, säger forskaren Bana Jari från University of Chicago Celiac Disease Center, till NBC News.

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science, visar att personer med celiaki bär på fler antikroppar mot reovirus i blodet och har en högre förekomst av inflammationer, jämfört med friska personer.  När forskarna injicerade möss med viruset kunde de också se att mössens immunförsvar därefter reagerade mycket starkt på gluten, med inflammationer som resultat. Möss som inte blivit injicerade hade en mycket mildare reaktion på gluten.

Forskarna menar nu att detta kan förklara varför vissa människor som tidigare klarat av att äta gluten plötsligt blir överkänsliga – det kan helt enkelt ha att göra med att de exponerats för reovirus som utlöst sjukdomen. Denna upptäckt ger också hopp om att i framtiden kunna ta fram vaccin mot reovirus – vilket skulle kunna förhindra att kroppen utvecklar celiaki.

Av: Femina
Källor: Today.com, University of Chicago, Celiaki.se
Foto: IBL.se

Läs även: Våra bästa glutenfria recept


(17)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…