Annons
Annons


Ny metod för att hantera värk


katarina

I Allas nummer 27 hade vi ett medicinreportage om en ny terapi som hjälper dig att hantera smärta. Du kan läsa hela reportaget här:

STILLSAM TERAPI FÅR SAKER ATT HÄNDA

Livet har blivit roligare och rörligare

Annons

Katarina har äntligen fått hjälp att hantera sin kroniska smärta. Det gör lika ont som förr men hon är inte rädd för att göra precis vad hon vill. Som att dansa!

AV MONICA OHLSON FOTO: STEFAN NILSSON OCH PRIVAT BILD

Katarina Wellington, 44, har många intressen i livet men en långvarig, svårbehandlad smärta har länge stoppat henne. Inte en enda av de många kurer hon genomgick minskade värken. I dag känner hon att hon har hittat rätt. ACT, en metod helt utan starka värktabletter eller trolleriknep gav henne verktyg att kunna leva ett aktivt liv.

Katarina har levt med smärtan som följeslagare sedan tonåren. Det började med nackspärr i högstadiet, värken spred sig sedan till rygg, axlar, muskler, huvudet och dök sedan upp på varierande ställen genom åren. Det blev en kamp mot trötthet, värk och oro.

– Mitt liv styrdes av smärtan som kom och gick. Jag tog bort allt som var kul! Jag tycker om att dansa och att jobba i trädgården. Jag tycker om att vara med min familj och jag vill ha ett umgänge. Men jag tänkte alltid att jag måste ju ta hand om mig och vila så att jag skulle orka.

Ville bara vila

Det kommer från en person som ofta varit frustrerad över försakelser. Men trots att hon offrade mycket så orkade ändå inte hennes kropp. Under en period blev hon sjukskriven för utmattningsdepression, men det gjorde mera skada än nytta för hennes del. Hon gick tillbaka till arbetet som speciallärare, ett arbete som hon älskar.

Även om hennes kropp många gånger sa nej är hon en person som alltid kämpade mentalt. Hon beskriver sig själv som en mycket envis person.

Katarina har man och två barn som också tyckte det var jobbigt att hon så ofta var trött och nere.

– När jag kom hem från arbetet vågade jag inte ens sätta mig på en stol och vila, jag var rädd att inte orka resa mig upp igen.

För fem år sedan hade hon nått vägs ände med läkarbesök, sjukgymnastik, naturmedicin, healing och kristaller. Då kom hon till en smärtspecialist som gav henne diagnosen fibromyalgi. Det blev första steget mot bättring.

– Folk hade trott än det ena, än det andra och jag la ner mycket tid och pengar på olika behandlingar. Det blev en stress att hitta något som fungerade.

Fibromyalgi är en sjukdom som man inte vet orsaken till och det finns heller ingen bot. Men Katarina är överlycklig över att äntligen hitta en bättring.

Långvarig svårbehandlad smärta är något som ofta kommer och går hos dem som drabbas. Fokus i ACT-terapin (Acceptance and Commitment Therapy) för smärtpatienter ligger på målet att få en bättre livskvalitet. En förutsättning är att kunna acceptera värken, som man ändå inte kan få bort.

Ett litet spöke

Katarina deltog i en studie på Karolinska universitetsjukhuset, där hon fick ACT-terapi i en grupp på sex personer. Alla med olika personligheter och bakgrund. Hon tycker att det var helt fascinerande att de hade så mycket gemensamt.

Det gör ont men Katarina dansar ändå. Nu bestämmer hon och inte värken.

Det gör ont men Katarina dansar ändå. Nu bestämmer hon och inte värken.

– Någonstans så trodde jag att det var mig det var fel på. Det var väldigt hjälpande att se att det drabbade människor i helt andra yrkeskategorier och samhällsklasser och att vi kämpade med exakt samma känslor och problem.

Utöver ACT-terapin fick de lära sig smärtans mekanismer, mindfulness och distansövningar.

– Vi gjorde smärtan till ett litet spöke som finns med oss. Jag är rädd för värken när den kommer, men jag har lärt mig föra en dialog med smärtspöket och jag kan välja att gå emot spöket om jag vill. Nu är det jag som bestämmer vad jag ska göra, inte värken.

Vill hon dansa så gör hon det, fast hon vet att det gör ont. Katarina brukar dansa fridans, hon har också uppfyllt en dröm om att dansa flamenco. På 40-årsdagen fick hon ett par flamencoskor av några stöttande vänner. Hon skrattar lyckligt över att hon vågade gå dit.

– Det är verkligen riskabelt, man stampar med foten och det är hårt mot kroppen. Innan skulle jag sagt nej, gett upp för att jag trodde att jag inte skulle orka. I dag gör jag mina bedömningar på ett annat sätt. Jag väljer efter om något är intressant, viktigt eller utvecklande i stället. Numera får jag aldrig den där hopplöshetskänslan som jag fick innan.

Katarina har fortfarande lika ont periodvis men hon hanterar smärtan på ett mer konstruktivt sätt. Det är också mycket tack vare mindfulness, som hjälper henne till ett lugn. Tidigare jagade hon fram för att hinna allt innan det började göra för ont. Nu kan hon sätta sig ner, ta några andetag och gå vidare en liten stund till.

Det är tre år sedan behandlingen avslutades och en av de saker som Katarina upptäckt är hur kraftfull metoden är.

– Jag förvånas över att terapin sitter i, den försvinner inte eftersom den blir ett förhållningssätt. Folk runtomkring mig har också märkt att jag blivit starkare. Det är häftigt!

 

ACT-TERAPI HJÄLPER DIG ATT TROTSA SMÄRTAN

Den som alltid har ont kan lätt bli väldigt passiv. Behandling med ACT-terapi hjälper patienten att bryta onda cirklar och få ett mer händelserikt liv.

Långvarig smärta är vanligare än vi tror, den drabbar en av fem i Sverige. Nära varannan upplever att den smärtlindring de får fungerar dåligt.

Rikard Wicksell, forskare, psykolog och medicine doktor, är verksam på Beteendemedicinsk Smärtbehandling vid Karolinska universitetssjukhuset och författare till ”Att leva med smärta – ACT som livsstrategi”. Han är en av dem som utarbetat en behandlingsmetod mot smärta som består av ACT-terapi med inslag av mindfulness.

I ACT-terapin byter vi fokus från hur man mår till vad man gör, säger Rikard Wicksell.

I ACT-terapin byter vi fokus från hur man mår till vad man gör, säger Rikard Wicksell.

– I grund och botten handlar det om att hjälpa människor att ta ut en riktning i sitt liv snarare än att ha ambitionen att minska smärtan. I ACT-terapin byter vi fokus från hur man mår till vad man gör.

Rikard Wicksell är noga med att påpeka att det inte handlar om att tänka bort smärta eller att bita ihop och kämpa hårdare, läget är tufft nog. ACT handlar om att sätta sig över impulsen att fly och att få ett mera konstruktivt beteende, allt för att få ett vitalt liv.

Klar förbättring

Många med kronisk smärta försöker undvika alla aktiviteter som kan orsaka värk. Men här handlar det om värk som inte försvinner ens om man lägger sig på sängen och avstår från allt. Det enda som händer är att livet urholkas.

– Att ta ut kompasskursen, att på allvar sätta sig ner och fundera på ”Vad ska mitt liv egentligen gå ut på?”, det är en kraftfull intervention som kan ruska om patienten.

När smärtan kommer är det viktigt att ha ett genomtänkt mål. Det gäller att kunna stanna upp och välja om man ska göra det man vill och kanske få mera värk i stunden, eller avstå från aktiviteten.

– Den här förmågan att välja det vi vill trots obehag kallar vi för beteendemässig flexibilitet. Det är en väldigt central del till varför vissa människor lever med smärta och har ett fantastiskt spännande liv och vissa knappt har något liv. Det handlar inte om smärtan i sig, utan om hur jag förhåller mig till den.

Smärtan försvinner inte men Rikard Wicksell ser en klar förbättring.

– Det här ”Jag är så dålig”, ”Det här kan inte jag”, det stannar av. Och tveklöst så rapporterar våra patienter efter behandlingen att de fått ett mer händelserikt liv, mer action.

ACT-behandling mot smärta är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi med inslag av mindfulness. Patienten går en gång i veckan i tre månader.

MISSA INTE MEDICINREPORTAGET I VECKANS ALLAS: Klinisk hypnos hjälper mot rädslan – oavsett om du är rädd för sprutor eller ormar!

Foto: Peter Ericsson. Med klinisk hypnos kunde Kristina Nilsson hjälpa Jill att hantera sin oro

Foto: Peter Ericsson. Med klinisk hypnos kunde Kristina Nilsson hjälpa Jill att hantera sin oro


(131)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…