Annons
Annons


Ny serie: Om glädje och sorg vid en dansbana


dansar foxtrot

Tage och Maivor.

Under några dramatiska sommarveckor är dansbanan deras liv. I nya serien Dansbanan i Täfteå möter vi en grupp färgstarka personligheter som varje sommar samlas kring en dansloge ute på landet.

Serien skildrar vad som händer dansfolket under den gångna sommaren 2010. Det blir fem avsnitt av glädje och sorg, kärlek och svartsjuka, bus och gemenskap
Vi får träffa stammisar och original som ägaren Signar med fru Majlis, djurvännen Ragnhild, åkeriägaren B-O, danstränande systrarna Anita och Berit med dotter Ulrika, husvagnsfolket och ungdomarna vid biljettluckan och parkeringen. Under några sommarveckor handlar allt i byn om dansen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook
glada tjejer

Ulrika, Anita och Berit.

Några mil utanför Umeå ligger Täfteå loge som är berömt i danskretsar. Hit vallfärdar stammisarna 10 – 30 mil varje veckoslut. Många husvagnar och husbilar står kvar vecka efter vecka.
Inför varje danskväll hoppas Mats-Ove som är ”lite eljest” att bli uppbjuden, själv vågar han inte fråga. Kjell putsar på sin danstaxi och dansgeneralen Signar och hans fru Majlis kör miltals för att tapetsera de 65 annonsplatserna i trä utefter vägsträckorna. Danslogen är deras liv under sommaren.

dansare vid dansbana

Majlis, Signar, Kristoffer, Berit, Ulrika, Anita, Mathias, Ragnhild och Christer.

Profiler i serien:
Signar
Gift med Majlis, far till Marie, morfar till Kristoffer och Matilda. Signar är eldsjälen som sen 16 år driver Logen i Täfteå. Signar bor på en bondgård som han tidigare drev, men som hans son har tagit över. Han är en pratglad figur som tar sig tid att prata med alla besökare. Signar är en spjuver som gärna tjuvar till sig en extra kram av kvinnorna som råkar komma i hans närhet. Han älskar att dansa men har rykte om sig att ta sig runt som en säl på dansgolvet.

Majlis
Gift med Signar, mor till Marie, mormor till Kristoffer och Matilda. Majlis driver logen tillsammans med sin man. Hon ansvarar för alla inköp inför danskvällarna och sköter caféterian. Majlis är en gladlynt kvinna som står stadigt vid sin mans sida. Hon håller en låg profil till skillnad från Signar. Majlis är uppvuxen i samma by som B-O.

Bernt-Olof (B-O)
B-O är en pensionerad åkare som bor på campingen. Där hyr han en plats, ”Hyllan”, av kommunen som han sen låter sina kamrater bo på. B-O känner i stort sett alla och hans husvagn är en träffpunkt för många. Han skilde sig för 10 år sen och började då ställa sin lastbil på campingen och dansa på lördagen för sen åka direkt till jobbet på söndagen. B-O vill inte binda sig men har en massa ”tjejkompisar” som han umgås med.

Kristoffer
Son till Marie, dotterson till Signar och Majlis, bror till Matilda. Kristoffer är i stort sett uppvuxen på Logen i Täfteå då hans mamma Marie jobbade där ihop med familjen. Nu bor han hos Signar och Majlis, dit han flyttade när det tog slut med flickvännen. Kristoffer är väldigt motorintresserad och har en ny bil han är mycket nöjd med. Han trivs i Täfteå och är på logen hela lördagarna. Hans uppgift är att vara allt-i-allo och fixa de problem som dyker upp.

Anita
Syster till Berit och moster till Ulrika. Anita jobbar som lokalvårdare och har tre barn. Anita är stammis på Logen i Täfteå och har dansat sen barnsben då hon och systern Berit följde med mamman på dans. Hon är glad och öppen, älskar att dansa och sjunga och gillar att klä upp sig för dansen i glitter och starka färger.

Berit
Syster till Anita. Mor till tre barn varav ett är Ulrika. Berit jobbar som lokalvårdare och är också stammis på logen. Berit har ett mycket tajt förhållande till sin syster Anita, som hon umgås mycket med. Hon gillar att spexa, och har ett öppet hjärta med mycket kärlek.

Ulrika
Dotter till Berit. Ulrika följer alltid med mamma och moster Anita och dansar. Hon gillar inte disco utan föredrar dansband. Varje lördag frågar hon bandet om hon får komma upp och sjunga med dem. Ibland blir det ja och ibland blir det nej. Ulrika umgås mycket med sin mamma och moster då de delar intresset för musiken och dansen.

Ragnhild
Ragnhild lever ensam och trivs bra med det då hon får göra som hon vill i sitt liv. Hon har tidigare arbetat som lärare i bild och drama och är kreativ och karismatisk. Utanför huset har Ragnhild en vacker damm och hon tycker om att arbeta i sin stora trädgård. Varje lördag på sommaren åker Ragnhild till logen för att dansa och hon väldigt populär på dansgolvet.

Mats-Ove
Mats-Ove sägs vara litet eljest. Han arbetar halvtid på ICA men varje lördag är han på logen. Han känner de flesta banden och brukar få ett eget snack med dem. Mats-Ove älskar dansband och kan det mesta om dem men han dansar aldrig. Han går bara till logen för att lyssna på musiken.

Maude och Sune
Maud och Sune träffades på Logen i Täfteå för tolv år sen. Det sa bara ”klick” då Maud bjöd upp Sune till dans och de flyttade ihop efter ett halvår. Förutom dansen är chihuahuor ett stort gemensamt intresse, och de har inte mindre än fem vuxna hundar. Då och då blir det också nya kullar med chihuahuor hos Maude och Sune.

Systrarna Bus
Maivor  och Marianne går under benämningen ”Systrarna Bus”. De är två sociala systrar som båda har varit gifta och fått barn och barnbarn och som nu är singlar. Varje sommar tar de husvagnen ner till Täfteå och ställer upp den utanför logen. Sedan går de på dans varje lördagkväll, umgås med  husvagnsfolket runtomkring, flörtar med karlarna, dansar och ser till att ha riktigt buskul! 

Taxi-Kjell
Kjell, eller Taxi-Kjell som han brukar kallas, har en egen taxi i vilken han kör danssugna Täfteåbor fram och tillbaka till logen. Hans fasta dansbanetaxa är 100 kronor milen.

Nya profiler dyker upp i varje avsnitt.

På svt:s hemsida Dansbanan i Täfteå; svt.se/dansbananitaftea, kan man följa de olika profilerna genom serien.

Seriestart: Dansbanan i Täfteå, premiär tisdag den 8 februari kl 20.00.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…