Annons
Annons


Ny spindelart hittad i Malmö

En för Sverige helt ny spindelart har upptäckts på Västkustvägen i Malmö.


Det är spindeln Zodarion rubidum som för första gången påträffats i vårt land. Spindeln har inget svenskt namn, men på engelska heter den ant spider. Den har nämligen ett myrliknande utseende och hittas tillsammans med myror, som också är dess byten.

Annons

Det var under projektet ”Våga vägra klippa”, där olika skötsel- och anläggningsmetoder för gröna ytor i trafikmiljö testas, som den nya spindelarten upptäcktes. I projektet ska traditionellt skötta gräsytor jämföras med ängsmarker. Låg driftskostnad och hög biologisk mångfald är viktiga ingredienser i projektet. Olika typer av ängsmark har anlagts på två ställen i Malmö: i Hyllie och vid Västkustvägen.

Gilla Allas.se på Facebook

Spindlarna stortrivdes

Områdenas spindelfauna inventerades efter första sommaren (2015). Spindlar är nämligen bra indikatorer, då de koloniserar nya livsmiljöer snabbt. På en yta mindre än en fotbollsplan fanns det cirka 30 olika spindelarter. På Västkustvägen, som har en ordentligt utvecklad vegetation, kunde dessutom resultaten från klippta och oklippta delområden jämföras. På ytor med fri utveckling observerades ett högre antal individer och fler spindelarter. Här hittades också den för Sverige nya arten Zodarion rubidum tillsammans med svartmyror.

De klippta ytorna hade färre individer och arter.

– Resultaten hittills pekar mot att vi kan öka den biologiska mångfalden i staden genom våra skötselmetoder och att välklippta gräsmattor inte alltid är bästa alternativet, säger Jonna Nilsdotter, ekolog på stadsbyggnadskontoret.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…