Annons
Annons


Studie: Champagne ger dig bättre minne!

Nu visar forskning att måttliga mängder champagne förbättrar ditt minne!


Grupp kvinnor skålar i champagne.

Studier visar att champagne i måttliga mängder ger dig en klipskare hjärna.

Här kommer en nyhet värd att skåla för: Nu kan du njuta av ett glas champagne med gott samvete. Den exklusiva bubbeldrycken innehåller nämligen fenoler, ett slags kemiska föreningar som stärker ditt minne och motverkar demenssjukdomar.

Annons

Det är brittiska forskare från universitetet i Reading som kommit fram till resultaten genom omfattande test på råttor. Forskarna menar att samma effekt bör gälla även för människor.

Hjärnan stärks

Testerna visade att fenolföreningar i champagnen förbättrade signalerna i de delar av hjärnan som styr minne och inlärning.

– De här spännande resultaten visar för första gången att en måttlig konsumtion av champagne har en positiv effekt på de kognitiva funktionerna, som till exempel minnet, säger Jeremy Spencer, professor vid universitetet i Reading.

I förhållande till exempelvis vitt vin finns det större mängder fenoler i champagne, menar forskarna. Rekommendationen ligger på 1-3 glas i veckan – all annan överkonsumtion avråds.

– Vi förespråkar ett ansvarsfullt alkoholintag, understryker Jeremy Spencer.

Läs också: Ett glas vin gör dig snyggare!

Forskningsrapporten från University of Reading hittar du HÄR. Liknande artikel har tidigare publicerats på Elle Mat & Vin.

LÄS OCKSÅ


(870)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…