Annons


Ny studie: Kvinnor är naturligt mer vältränade än män

Män har genom historien setts som mer atletiska. Nu hävdar forskare vid University of Waterloo att kvinnor är naturligt mer vältränade. "Den här studien slår hål på gamla sanningar", säger forskaren Thomas Beltrame.


Män kanske generellt sett är både starkare och snabbare än kvinnor, men det innebär inte att de är mer vältränade.

Bild: Shutterstock/IBL

En färsk studie från University of Waterloo, som nyligen publicerats i Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, hävdar det motsatta.

Annons

Forskarna har jämfört syreupptagningsförmågan mellan 18 unga kvinnor och män i samma ålder och viktklass under ett träningspass på ett löpband. Efter en kortare uppvärmning fick deltagarna gå på löpbandet samtidigt som hastigheten och lutningen successivt ökade. Testet slutade när testpersonerna uppnått 80 procent av sin maxpuls.

Det forskarna sedan tittade på var försökspersonernas syreupptagningsförmåga eftersom det anses vara ett bra mått på en persons generella kondition.

Förändra synen på träning

Resultatet var tydligt, kvinnorna konkurrerade ut männen – totalt. Det tog i snitt 30 sekunder för kvinnorna att anpassa sig till träning jämfört med 42 sekunder för män. Det innebar att kvinnor, i snitt, transporterade ut syre i kroppen 30 procent snabbare än männen.

– I motsats till populära föreställningar om att mäns kroppar är mer atletiska ger våra fynd en helt annan bild, säger huvudförfattaren Thomas Beltrame till University of Waterloo egen hemsida.

Bild: IBL Bildbyrå

Vad skillnaden beror på vet forskarna i nuläget inte, men Thomas Beltrame är säker på att resultatet kommer att utmana många gamla sanningar. I just den här studien valde forskarna att titta på vardagsmotionärer. I framtiden vill de också gärna se om samma mönster finns hos elitidrottare, säger han till Time.

– I framtiden kanske detta förändrar hur vi ser på träning, säger han till universitetets hemsida.

Läs också: Studie: Städning kan vara lika bra för hälsan som träning


(29)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…