Annons


Ny studie: Kvinnor med gott luktsinne har fler vänner

Har du ett rikt socialt liv har du sannolikt också ett gott luktsinne. Det framgår av en helt ny studie. "Det kan också vara så att om man tappar luktsinnet, så tappar man också mycket social information", säger Johan Lundström, docent i psykologi vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.


Forskarna har studerat 3000 amerikaner, alla 55 år eller äldre och fullt friska. Förutom att intressera sig för försökspersonernas luktsinne har forskarna även studerat deras sociala nätverk.

Bild: IBL Bildbyrå

I studien har testpersonerna fått uppge hur många vänner och bekanta de träffar regelbundet, och hur ofta de haft social kontakt det senaste året.

Annons

Och sambandet var tydligt. Kvinnor med ett gott luktsinne hade ett större socialt nätverk än de med sämre luktsinne, rapporterar Vetenskapsradion.

I nuläget finns ingen riktig förklaring till sambandet, även om det finns ett par teorier, enligt Johan Lundström.

Tappar social information

En av dem kretsar kring att människor ofta äter eller dricker när de umgås. Eftersom luktsinnet även påverkar smaken skulle det kunna störa den sociala aktiviteten, enligt forskarna.

– Patienter som tappar luktsinnet tenderar att dra sig tillbaka lite grann, säger Johan Lundström till Vetenskapsradion.

Bild: IBL Bildbyrå

Han tror också att det kan finnas en annan bakomliggande orsak.

– Det kan också vara så att om man tappar luktsinnet, så tappar man också mycket social information som normalt fås via kroppslukter, säger Johan Lundström till Vetenskapsradion.

Vad tycker du ska bli årets julklapp?


(16)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…