Annons
Annons


Ny testmetod ger säkrare träffar på livmoderhalscancer


Forskare i Göteborg har utvecklat en metod som kan ge säkrare diagnoser av livmoderhalscancer.

Forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat nya metoder för att minimera antalet missade fall av livmoderhalscancer och göra diagnosen säkrare.

Rutinmässiga cellprover har kraftigt minskat antalet fall, men trots intensiv screening dör fortfarande 250 svenska kvinnor i livmoderhalscancer varje år.

Annons

Kraftig minskning
Sedan organiserad screening infördes i Sverige på 1960-talet har antalet kvinnor som insjuknar och dör i livmoderhalscancer minskat kraftigt. Screeningen, där cellprov tas från livmoderhalsen och undersöks i ljusmikroskop, upptäcker cellförändringar tidigt så att de kan behandlas innan de orsakar cancer.

Men trots intensiv screening dör fortfarande 250 kvinnor varje år av livmoderhalscancer i Sverige, och ytterligare 500 insjuknar.

Osäkra resultat
Det nuvarande testets känslighet är låg, vilket gör att cellprov måste tas minst vart tredje år. Ett stort antal prover måste dessutom göras om på grund av osäkra resultat – något som orsakar oro hos patienten och extra kostnader för sjukvården.

Minimerar missarna
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet har nu utvecklat ett kompletterande test som kan minimera antalet cancerfall som missas.

–Cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av två särskilda virustyper, kallade HPV16 och HPV18. Vi har utvecklat en metod som kan ge säkrare diagnoser i tveksamma fall, vilket kan minimera antalet missade cancerfall och minska antalet kvinnor som måste återkallas på grund av svårbedömda cellprov, säger doktoranden Maria Lidqvist som presenterar metoden i en avhandling.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…