Annons
Annons


Ny tv-serie om autism för barn

Hur är det att växa upp i en familj med ett syskon som är annorlunda? I dramaserien ”Min bror Kollokungen” får tittarna följa 12-åriga Sonja som har en storebror med autism.


I dramaserien ”Min bror Kollokungen” följer vi 12-åriga Sonja som har en storebror som har autism. Foto: Ulrika Malm /SVT

I dramaserien ”Min bror Kollokungen” följer vi 12-åriga Sonja som har en storebror som har autism. Foto: Ulrika Malm /SVT

Idén till serien kommer från manusförfattaren Ditta Bongenhielm, som själv har ett barn med autism:

– Ända sedan en av mina söner fick sin diagnos har jag velat berätta en historia om hur det kan vara att växa upp med ett syskon som är annorlunda. Hur känns det att ha en bror eller syster som får allt fokus? Att alltid vara den som förstår och tvingas acceptera att ens egna behov kommer i andra hand? Jag vill också ta upp hur en familj påverkas i stort. Att det är högt och lågt, svårt och berikande, och inte sällan med en befriande humor. Inte helt olikt en ”vanlig” familj med andra ord, men kanske med lite extra allt, säger hon.

Bortglömt barn

I serien följer vi 12-åriga Sonja och hennes familj. Sonjas storebror Harry, som har autism, ska gå på kollo under sommaren och familjen har hyrt en sommarstuga i närheten av kollot.

Annons

Nu hoppas Sonja att hon äntligen ska få egen tid med sina föräldrar. De verkar nämligen ha glömt bort att vi alla har särskilda behov, bara vissa mer än andra.

På sommarstället träffar Sonja en ny kompis som heter Fanny, men hon vågar inte berätta för henne om sin bror. I stället målar hon upp en drömbild av sin storebror. I hennes fantasti blir han en annan sorts brorsa, en rockstjärna som är ute på turné.

Sonja trasslar sig in allt mer i lögnen. Vågar hon berätta vem hennes bror egentligen är?

I rollerna: Mira Nilsson Mitchell (Sonja), Max Vobora (Harry), Shanti Roney (Tomas), Tova Magnusson (Eva), Lilly Wahlsteen (Siri) m.fl.

Min bror Kollokungen: Premiär 6 december kl 19.05 i Barnkanalen

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…