Annons
Annons


Nya framsteg i forskningen mot ALS

Kampanjen där folk uppmanades att hälla iskallt vatten över sig själva för att stödja ALS-forskningen har gett resultat. Nu har forskarna gjort ett revolutionerande fynd som tros kunna öppna upp för nya och bättre behandlingsmöjligheter.


forskning-als

Minns du när sociala medier svämmade över med filmer där folk hällde iskallt vatten över sig själva?

Under 2014 inleddes kampanjen ”Ice bucket challenge” för att öka kännedomen kring nervsjukdomen ALS. Det virala fenomenet kritiserades hårt, många ansåg att det tog fokus från själva sjukdomen och bagatelliserade den allvarliga diagnosen till en viral kändisfluga.

Revolutionerande fynd

Men nu har forskning finansierad av kampanjen lett till framsteg. Det är Project MinE, ett initiativ som drivs av donationer från ”Ice bucket challenge”, som identifierat en ny gen kopplad till ALS. Ett fynd som har potential att revolutionera behandlingsmöjligheterna, enligt ett pressmeddelande.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Nu hoppas forskarna kunna hitta fler effektiva behandlingar, med målet att finna ett botemedel enligt Lucie Bruijn, forskningsansvarig på The ALS Association.

Sverige bidragit

Även i Sverige har kampanjen haft en stark nationell effekt.

Över 35 000 personer har sms:at gåvor till Hjärnfondens insamling för ALS-forskning, vilket resulterade i ett anslag om 3 miljoner till forskare vid Umeå universitet.

Läs också: Sofia fick barn trots ALS

Från: MåBra

LÄS OCKSÅ


(51)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…