Annons
Annons


Hälsorön: Saffran gör dig lyckligare!

Visst blir vi glada av den gula färgen på lussebullarna? Nu visar forskning att innehållet i själva kryddan också har humörhöjande effekter. Saffran sägs till och med ge liknande resultat som antidepressiv medicin – fast utan biverkningar!


Lussebullar.

De gyllengula lussebullarna påverkar dig på fler sätt än du tror.

Saffran är världens dyraste krydda – och kanske med rätta. Forskarna har nämligen funnit ytterligare en fantastisk effekt av kryddan förutom att den lindrar huvudvärk, tandvärk och magvärk. Effekten är så slående att företag nu börjat tillverka mediciner av saffran.

Annons

Vad saffranet gör är att ge oss är en rejäl glädjekick. Denna lyckokänsla beror på att kryddan ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan – det vill säga mängden lyckohormoner – på samma sätt som antidepressiva läkemedel.

Botar nedstämdhet

Rod-saffranI en iransk studie fick en grupp deltagare som led av depression äta kapslar med 30 mg saffran per dag, under sex veckor. Lika många deltagare fick placebotabletter.

Gilla Allas.se på Facebook

När sex veckor hade gått kunde forskarna tydligt se att deltagarna som fått saffranskapslar mådde betydligt bättre psykiskt. Efter bara 14 dagar var denna grupp fri från depressionssymtom – och dessutom helt utan biverkningar.

I nästa studie gick forskarna ett steg längre och jämförde effekten av saffran med den antidepressiva läkemedelssubstansen Fluoxetin (t ex Fontex, Prozac och Fluctin). Resultatet visade att saffranet lindrade depressionen lika väl som läkemedlet.

Betyder det att lussebullar är nyttiga?

Ja, i princip, tack vare saffranet. Men den som börjar vräka i sig lussebullar får nog räkna med en bieffekt i form av viktuppgång på grund av allt socker i degen. Strö i stället lite saffran på yoghurten, på fruktsalladen eller rör ner kryddan i grytan.

30 mg om dagen räcker, enligt forskarna. Eftersom ett litet paket saffran vanligtvis innehåller 500 mg blir det mycket medicin för pengarna!

Läs också: Bevisat – man blir snäll av pepparkakor!

Pepparkakor i skål.

Gåtan om pepparkakans påverkan på vårt välmående är löst.

LÄS OCKSÅ


(580)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…