Annons
Annons


Nya råd: Så mycket socker bör du äta

Hur mycket socker bör du äta max under en dag för att undvika hälsorisker som fetma, diabetes och hjärtproblem? WHO , Världshälsoorganisationen, är på gång med nya tips och riktlinjer för sockerintag .


hur mycket socker


Och det är inte goda nyheter för människor som älskar godis och sötsaker, skriver Financial Times .
Det väntas nämligen att WHO kommer att rekommendera alla vuxna att äta en daglig mängd som motsvarar

Annons

högst sex teskedar socker.
Som jämförelse innehåller en vanlig burk Coca-Cola eller Pepsi cirka nio teskedar socker, medan en chokladbit som Mars innehåller åtta teskedar socker.
Debatten blossar upp
De nya riktlinjerna kommer med säkerhet att få den globala socker- och hälsodebatten mellan livsmedelsindustrin och vårdsektorn att blossa upp igen .
Regeringar världen över försöker i allt högre grad att begränsa konsumenternas sockerintag genom olika åtgärder på grund av de ökande kostnader som konsumtionen belastar vårdbudgeten med.
Medan stora delar av livsmedelsindustrin, inklusive läsktillverkare, istället hävdar att det är det totala kaloriintaget och brist på motion som människors vikt-och hälsoproblem beror på.
Sockerskatt
Socker finns naturligt i frukter, rötter och andra växtdelar samt honung, medan den industriella utvinningen är baserad på sockerrör och sockerbetor .
Produktionen i världen ökar och uppgår till cirka 20 kilo per person och år. Förbrukningen ökar, särskilt i utvecklingsländer och tillväxtländer,  medan konsumtionen stagnerar i de rikare länderna.
I USA  har de amerikanske hälsomyndigheterna ”FDA US Food and Drug Administration” ( FDA ) nyligen gått ut med nya regler för märkning av livsmedel. Framöver kommer matproducenterna för första gången att vara tvungna att tydligt informera om det tillsatts extra socker i bearbetningsprocessen i alla matvaror. FDA räknar med att initiativet kommer att få många livsmedelstillverkare att ändra på hur de producerar maten.
I Mexiko, där en av tre vuxna är överviktig, har det nyligen införts en sockerskatt på läskedrycker för att minska förbrukningen.
5 % idealet
WHO säger att de kommer att behålla sitt gamla råd att socker ska vara max 10 procent av det dagliga kaloriintaget. Men 5 procent är målet.
– 5 procent är det idealiska målet, och 10 procent är det mer realistiska målet, säger professor Francesco Branca, chef för WHO: s avdelning för kost- och hälsoutveckling, till Financial Times.
Han tillägger att fetma drabbar 500 miljoner människor över hela världen och i synnerhet är ett växande problem i utvecklingsländer.


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…