Annons
Annons


Är ett glas vin lika bra som en timmes träning?

Är ett glas rött vin lika bra för hälsan som ett träningspass? Här är sanningen bakom den omtalade nyheten!


Man och kvinna skålar med rödvin.

Har du också nåtts av påståendet att ett glas vin kan ha samma effekt för hälsan som en timmes träning? Jason Dyck, forskaren som ledde den uppmärksammade vinstudien, menar att världen tolkat hans slutsatser helt fel.

Annons

– Nej, tyvärr är en timme på din favoritpub inte samma sak som att lägga samma tid på gymmet, även om du ser påståendet på Facebook just nu, säger Jason Dyck till CBC News.

Dyck ledde en uppmärksammad studie vid University of Alberta i Kanada och University of Oregon i USA, där man undersökte ämnet resveratrol och dess påverkan på kroppen. Reservatrol finns naturligt i vin och ämnet har liknande effekt på din kropp som när du tränar.

Ökar förbränningen
Resveratrol kan enligt studien öka fettförbränningen på samma sätt som aktivitet. Ämnet kan även bromsa tillväxten av nya fettceller, så att du minskar risken för övervikt.

Andra fördelar med resveratrol är att det är en kraftfull antioxidant som bland annat fördröjer tecken på åldrande, är bra för hjärtat samt motverkar cancer, rapporterade forskarna.

Resultatet fick sociala medier att jubla, där slutsatsen var att vindrickande kunde ersätta gymbesöken helt.

Men studien är gjord på just resveratrol, inte på vin i allmänhet, och om du ska räkna in de hälsofördelar som listas i rapporten måste din vinkonsumtion nå helt nya dimensioner.

– För att nå samma hälsoeffekter som personerna i vår studie behöver du dricka någonstans mellan 100 och 1 000 flaskor om dagen, säger Dyck till CBC.

Inte att rekommendera med andra ord!

Av Jennie Sandberg/Må Bra
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

  • W
  • Gäller inte detta bara dom som redan är ”smala”? Och hur stor är inte risken att du vill ha lite mer en ett glas, då alkohol är beroendeframkallande? Än hur mycket forskarna avråder ”det bestämdaste” över överkonsumtion. Det går ju jämföra ett alkoholberoende med en förälskelse gånger tusen. Och är inte vin väldigt sött?

  • Gabriel Brandes

    Borde ju rekommenderas att dricka alkoholfritt isåfall.. Alkoholen har ju inget med detta att göra

  • alexander reutersward

    dom har glomt att rakna med traningen man far av att slapa hem kartongerna med vin, lyfta flaskorna for att dricka med mera!!!

    Min uppfattning ar att 50-100 flaskor/dag enkelt vager upp en timma pa gymmet!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…