Annons


Forskare: Alkohol försvinner INTE vid kokning!

En skvätt vin i såsen gör den godare, tycker många, och tror att alkoholen ändå försvinner vid uppvärmning. Men svensk forskning visar att detta inte stämmer.


Kokning på spis.

Många tror att alkoholen går upp i rök på spisen…

Det flesta av oss känner nog till att kokpunkten för alkohol (etanol) är lägre än för vatten. Detta är något vi använder oss av i det vardagliga livet när vi exempelvis lagar mat, såsom vinsåser.

Frågan är dock hur mycket alkohol som verkligen kokar bort, och hur mycket vi i själva verket får i oss?

Kokade i 5 minuter

Två svenska forskare, professor Anders Helander och biomedicinsk analytiker Monica Bergström, har publicerat en artikel om ämnet i Läkartidningen.

Annons

Forskarna beskriver ett laboratorieförsök där alkohol späddes med vatten till fyra olika alkolkoncentrationer (5, 10, 20 och 40 volymprocent). Var och en av dessa alkoholblandningar kokades sedan i en vanlig kastrull utan lock i 5 minuter.

Mycket fanns kvar

Resultaten visade att alkoholhalten visserligen minskade av kokningen, men att betydande mängder fortfarande fanns kvar efter 5 minuter. Endast 1,5–2 procent av alkoholen försvann för varje minuts kokning.

Forskarna varnar därför för att ett par minuters kokning inte räcker för att göra alkoholhaltiga drycker, som exempelvis vin, fria från alkohol vid matlagning.

Läs också: Så kokar du äggröra direkt i äggen!

Källa: Läkartidningen
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(22)
(0)
Här finns ALLT du behöver till din matlagning!
Annons


Annons

Laddar nästa sida…