Annons
Annons


Därför är frysta grönsaker bättre än färska!

Många tror att färska grönsaker är bättre än frysta. Men nu visar en undersökning att det kanske inte alls är så...


farska-arter

Enligt en nyligen genomförd undersökning som TNS-Sifo gjort på uppdrag av Axfood tror bara 6 procent av svenska folket att frysta ärter är bättre än färska.

Annons

43 procent tror istället att färska ärter har högst näringsvärde, medan lika många tror att frysta och färska har samma näringsvärde.

– Men fryst är ofta lika nyttigt som färskt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Gilla Allas.se på Facebook

–Fryst mat är också bättre för miljön. Den har längre hållbarhet och slängs inte i lika stor omfattning som färsk mat. Dessutom flygs vissa grönsaker till Sverige, som exempelvis färska sugarsnaps, vilket också är klart sämre ur klimatsynpunkt, säger Åsa Domeij.

Läs mer om mineraler och vitaminer i frysta grönsaker här

En brittisk undersökning visar att färska grönsaker förlorar upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll innan de landar på tallriken.

Förklaringen är att det kan ta upp till två veckor innan skördade grönsaker fraktats till lager och till butik där de också kan bli liggande en tid innan de säljs.

Den brittiska studien visar att gröna bönor förlorar 45 procent av vissa vitaminer från jord till bord. När det gäller broccoli och blomkål är siffran 25 procent och morötter och ärter hinner förlora cirka 15 procent av sina viktigaste vitaminer på grund av att det tar runt 10 dagar innan de når tallriken.

Läs också: Här är de 10 MINST besprutade grönsakerna

Enligt samma studie innehåller frysta ärter 30 procent mer vitamin C än färska.

–Därför är frysta grönsaker faktiskt ibland minst lika bra, eller bättre, än färska. Såvitt man inte har tillgång till nyskördade direkt från det egna trädgårdslandet förstås, säger Åsa Domeij och tillägger att hon gärna ser att fryst mat får en högre status och blir mer populär.

Läs också: Här är de MEST besprutade frukterna

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(51)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…