Annons
Annons


Nyhet: Magiska täcket som får dig att sova bättre!

En god natts sömn är grunden för dagens välbefinnande. Nu har forskarna hittat en enkel metod för att slippa sömnlöshet. Läs om täcket som du bara drar över kroppen!


Täcke i sängen.

Det magiska täcket ger dig avslappning och bättre sömn.

Nu finns det ett unikt hjälpmedel för alla som vill sova bättre – det så kallade tyngdtäcket. Ett tyngdtäcke är, precis som namnet avslöjar, ett täcke som helt enkelt är lite tungt.

Annons

Flera studier har visat att tyngd mot kroppen har en lugnande effekt och många arbetsterapeuter har länge förordat att mjukt tryck mot kroppen vid insomning är både avslappnande, rogivande och sövande.

När tyngdtäcket omsluter kroppen, likt en varm och skön kram, uppmuntras kroppen att producera serotonin, som gör oss avslappnade. Serotoninet omvandlas i sin tur till melatonin, kroppens eget sömnhormon.

Sover fler timmar

I en svensk studie från Örebro universitet har granskarna undersökt tyngdtäckets effekt och kommit fram till mycket givande resultat.

– Alla som deltog i studien uppgav att sömnen förändrats sedan behandlingen med tyngdtäcke påbörjats. Det framkom att insomningstiden minskade, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden minskade vid användning av tyngdtäcke, rapporterar författarna i sin avhandling.

Deltagarna i studien visade sig också bli piggare dagtid, då medelvärdet av antalet sömntimmar per natt ökade från fem timmar till hela åtta timmar.

Hjälper mot mycket

Täcket tros fungera inte bara på personer som lider av sömnproblem utan även för dem som lider av värk, ångest, anorexi eller neurologiska och neuropsykiatriska diagnoser, enligt utländska studier.

I dagsläget finns tyngdtäcke i tre varianter; boll-, kedje- och kastanjetäcke och är förskrivningsbara i flera svenska län.

Läs också: 9 oväntade saker som händer i kroppen när du sover!

Källor: msn.com och diva-portal.org m.fl.


(155)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…