Annons
Annons


Här är tomaterna som kan skydda dig mot cancer!

Det är viktigt att välja rätt tomater, visar en svensk granskning. Äter du rätt sort får du starkare skydd mot både hjärt-kärlsjukdom och cancer.


Röda tomater.

En granskning visar att rätt valda tomater skyddar mot svåra sjukdomar.

Det är stor skillnad mellan olika tomater. Många sorter är inte alls lika nyttiga som vi tror. Bekämpningsmedel gör grönsakerna giftiga och viktiga näringsämnen har förädlats bort.

Annons

Men – det finns sorter som hjälper till att skydda mot både cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en granskning som P1-programmet ”Matens pris” har gjort av grönsaksbranschen.

Små nyttigast

Vad det handlar om är tomatens mängd av lykopen, ett nyttigt rött färgämne som sitter i och under skalet. Ju rödare en tomat är, desto mer lykopen innehåller den.

Gilla Allas.se på Facebook

Tomater– Lykopen har effekt mot bröstcancer, matstrupscancer, prostatacancer, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammation, säger Siamak Haghdoost, docent vid Stockholms universitet till ”Matens pris”.

De mindre tomaterna innehåller mer lykopen än de större. Den lilla mörkröda cocktailtomaten Annamay innehöll exempelvis 10 mg lykopen per 100 gram – hela fyra gånger så mycket som standardtomaten.

En annan sort, den djupröda Flavance, innehöll 6 mg vilket motsvarar mer än dubbelt så mycket som en vanlig tomat.

Mängden lykopen ökar dessutom om tomaterna värms upp och mixas. Därför är tomatjuice eller krossade tomater på burk ännu nyttigare än färska.

Läs också: Se hur du delar många tomater på en gång!

Så väljer du rätt supertomater:

  • Köp mörkröda tomater och undvik de ljusa eller gula som har fått mogna under transporten i stället för på plantan och därför innehåller mindre lykopen.
  • Välj små tomater i stället för stora – exempelvis cocktailtomaten Annamay eller den djupröda Flavance.
  • Värm upp och mixa tomaterna eller köp dem krossade eller som tomatjuice.
  • Välj ekologiska alternativ, som oftast innehåller allra mest lykopen.

Läs också: Här är maten som skyddar ditt hjärta!

Källa: Aftonbladet
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(249)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…