Annons
Annons


Nytt blodprov visar risk för återfall i bröstcancer

Av de kvinnor som friskförklaras efter en bröstcancerdiagnos får var fjärde senare metastaser. Nu har en ny metod tagits fram där sjukvården med ett enkelt blodprov kan ta reda på vilka kvinnor som riskerar att få cancern tillbaka.


Hand håller provrör.

Med ett enkelt blodprov kan du snart få veta om du ligger i riskzonen för att få metastaser.

Nu finns det en ny metod för att tidigare upptäcka risken för spridning hos bröstcancerdrabbade kvinnor. Bakom tekniken står bland annat Lao Saal, cancerforskare vid Lunds universitet.

Annons

– Av de tjugo patienter som vi studerade fick vi för nitton av dem, genom blodprov, en god bild av hur det gick för dem: Om de fick metastaser eller om de fick en långsiktig sjukdomsfri överlevnad, säger han till TV 4.

Korrekt mätning

Varje år avlider cirka 1 500 kvinnor i bröstcancer. Av dem som friskförklaras får en fjärdedel senare metastaser, vilka ofta upptäcks för sent.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det här är den första studien som visar att mätningar av cirkulerande tumör-DNA är rätt om man tidigt ska upptäcka metastaser vid bröstcancer. Vi kunde i genomsnitt upptäcka metastaser elva månader innan cancern upptäcktes på kliniken, men i vissa fall var det upp till tre år, säger Lao Saal.

Den nya metoden tros kunna tas i bruk inom en femårsperiod.

Källa: TV 4


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…