Annons


Nytt liv för smugglade orangutangen Moza

Efter intensiv vård och karantän kan de två smugglade orangutangungar som i somras hittades i Kuwait påbörja sin rehabilitering. Lilla Moza har flyttat till räddningscentret Nyaru Menteng tillsammans med fem andra räddade orangutanger.


moza-orangutang

Orangutangtjejen Moza välkomnas till sitt nya hem Nyaru Menteng. Nästa stopp: skogsskolan! Foto: Save the Orangutan/BOS

I höstas skrev vi om Moza och Puspa, två små orangutangungar som räddats från smugglare i Kuwait. Moza kunde återvända till Indonesien i september. Lilla Puspa fick vänta ytterligare några månader eftersom hon bedömdes vara för liten och svag för att klara flygresan hem.

Annons

Tillbaka i Indonesien har både Moza och Puspa fått genomgå karantän på ett räddningscenter på västra Java. De har vårdats och undersökts och båda orangutangungarna bedöms nu vara i så pass bra skick att de kan påbörja sin rehabilitering.

Efter DNA-tester har det visat sig att lilla Puspa tillhör en underart till orangutangen som bor på Sumatra. Detta innebär att hon kommer att fortsätta sin träning på Sumatra tillsammans med andra orangutanger av samma art.

Mozas DNA-test visade att hon kommer från centrala Kalimantan på indonesiska delen av Borneo. Hon har därför flyttat till räddningscentret Nyaru Menteng. Med sig har hon orangutangungen Junior som hittades på flygplatsen i Jakarta tidigare under 2015, samt fyra orangutanger som räddats från Thailand.

Moza och de fem andra nykomlingarna kommer nu att påbörja sin rehabilitering i skogsskolan.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…