Annons
Annons


Nytt vaccin ger fullt skydd mot ebola


Resultatet av de första försöken med vaccinet VSV-ZEBOV har nyligen publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet – och det ser mycket lovande ut. Enligt forskarna ger vaccinet ett fullskaligt skydd mot ebola.

Annons

 

Ebolaepidemin i Västafrika har hittills tagit över 11000 liv sedan 2013. Ett fungerande vaccin skulle kunna rädda en stor del av världen.

– Det här kommer att bli avgörande. Det kommer att förändra hanteringen av det pågående ebolautbrottet och framtida utbrott, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan till Reuters.

Totalt vaccinerades 4000 personer i studien som alla varit i kontakt med ett bekräftat ebolafall. Redan efter tio dagar hade de ett hundraprocentigt skydd. Nästa steg är att utöka testerna till att även inkludera barn.

Rasande fart

Det är den kanadensiska hälsomyndigheten som tillsammans med läkemedelsbolaget Merck har utvecklat det nya vaccinet. Vanligtvis tar en sådan process tio år, men vaccinet mot ebola har tagits fram på enbart tio månader.

– Vi visste att det var en kamp mot klockan och försöken var tvungna att genomföras under de mest krävande förhållanden, säger John-Arne Røttingen, chef för den norska hälsomyndigheten och ordförande för styrgruppen bakom försöken, till Reuters.

Nu hoppas Läkare utan gränser att vaccinet inledningsvis ska kunna börja användas i Liberia och Sierra Leone.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…