Annons
Annons


Och vinnaren är…

Årets Perenn 2012 är blå bolltistel, Echinops bannaticus. Bara en tistel, säger en del nedlåtande. Det bär den blå bolltisteln med upphöjt lugn och påpekar att Skottlands nationalblomma är en tistel! Humlor och fjärilar älskar den puderblå klotblomman, vars skönhet varken hotas av starkt solljus, vind, hetta eller torka. Fröställningarna är dessutom fina matförråd för fåglarna på vintern.


Blå bolltistel har valts till Årets Perenn.

Bolltisteln är en torktålig överlevare som har djupt skurna, torniga blad med silvrig undersida. Den trivs i de flesta jordar, kanske bäst i sol och torka. Blomman har djupa rötter och trivs inte i trånga krukor. Planterad, ute i friheten i jorden, gör den sig bäst! Den växer svagt under försommaren, nästan i smyg bland andra tåliga perenner. Men mitt i sommaren får den fart och blommar stadigt fram till höst! Hetta och kyla är inget problem för den, men ihållande väta kan knäcka den bästa bolltistel!

Annons

Till och med som avklippt håller den blå bolltisteln huvudet högt och förgyller varje bukett eller torkat arrangemang.

Den färska bolltisteln står ofta veckor i vas. Den passar riktigt bra att torka. Klipp den då innan blommorna öppnat sig. Den är mycket vacker till prydnadsgräs och sten, liksom i den mjukare perennrabatten. Läs mer om den vackra blomman på Perennagruppen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…