Annons
Annons


Och vinnaren av Melodifestivalen 2015 är…

Att tävla i musik blir ju lite av en demokratisk process. Alla tycker olika men majoriteten får bestämma. I morgon är det dags för svenska folket (och ett gäng utländska jurygrupper) att bestämma vem vi ska skicka till Wien och Eurovision Song Contest i maj. Festival-Johanna har gått igenom låtarna igen och kommer här med sina gissningar och förhoppningar inför finalen!


mello-vinst

Det är inte lätt att försöka gissa vad svenska folket tänker använda sina små hjärt-appar och telefoner till i morgon. Ännu svårare är det dessutom för oss som varit med på hela Christer Björkmans årliga turné. Vi som har sett låtarna om och om igen, pratat med artisterna, märkt publikreaktionerna och fått hela livekänslan. Det borde ju rimligtvis vara någon slags skillnad på hur vi uppfattar saker jämfört med dem som suttit framför tv:n. Men jag tänker i alla fall ge mig på en gissning 🙂 Och precis som jag förutspådde tror jag att det blir killarnas år i år.

Annons

Hälsar festival-Johanna
Foto: Stefan Johansson, Sjfoto.se

_DSC01021. Måns Zelmerlöv och hans streckgubbe. Bra låt, stabil sång, fräck show, budskap som handlar om barn och så… Måns. Vår ”gamle” allsångledare som ständigt har ett leende på läpparna och glimten i ögat. Mest lyssnad av finallåtarna på Spotify i veckan. Jag tror det är klart.

 

 

saade-sting2. Eric Saade. Kanske inte hade hamnat här uppe om jag hade fått välja vad jag själv tycker. Men det här är en snygg låt som håller internationellt. Saade är proffsig och om Måns har sina allsångs-röster så har Saade sina fans (170.000 som gillar honom på Facebook, att jämföra med exempelvis Måns som har drygt 30.000…). Saades fans kommer nog att rösta flitigt och det känns inte som att Zelmerlöw och Saade tar ut varandra, olika målgrupper där.

 

magnus-carlsson3. Magnus Carlsson. Trodde knappt det själv innan jag skrev det här. Men Magnus har sina fans och låten är förvånansvärt bra för att vara en klassisk svensk schlager som egentligen borde vara utdöd sedan tio år tillbaka. Magnus får en sådan enorm energi när han får showa inför publik och den energin går genom rutan. Uppskattad av många. Välkänd för många. Kan falla på sämre poäng från den internationella juryn dock…

 

mariette-mello4. Mariette. Många har nog glömt henne sedan hon gick direkt till final i Malmö, låten låg bara på tionde plats av mest lyssnade finalbidrag på Spotify i veckan, delad plats med Magnus Carlsson faktiskt. Men det är ett par veckor sedan de var med… Mariettes låt är snygg och bra och det gick ju hyfsat för Loreen för några år sedan…

 

 

jon-henrik-fjallgren5. Jon Henrik Fjällgren. Ja. Eller nej. Det här är så otroligt svårtippat. Men vi ska inte glömma att svenska folket röstade fram honom som vinnare av Talang Sverige. Där finns det säkert mer att hämta. Jon Henrik jojkar och det är fräckt. Men det var årets svagaste deltävling han tog sig till final från. Kan skrälla. Kan också hamna långt ner. Jag helgarderar denna.

 

 

samir-viktor-scen6. Samir & Viktor. Än en gång vill jag betona att det här kanske inte är min egen lista över de låtar jag lyssnar på mest just nu utan mer en gissning. Paradise Hotel-deltagaren och bloggaren som skapade ett klädmärke ihop och sedan fick för sig att ställa upp i Melodifestivalen har sjuuukt många fans och följare på sociala medier. Känns som att målgruppen är samma som för JTR (längre ner i listan). Och i den duellen vinner Samir & Viktor.

 

hasse-andersson7. Hasse Andersson. Var vi än har varit har Hasse fått mest applåder känns det som. Det är glatt, det är mysigt och det är trallvänligt. Till och med mina barn, åtta och tolv år gamla, kan Guld och gröna skogar utantill. Frågan är hur långt det räcker i finalen när han får möta riktigt starkt motstånd?

 

 

linus-svenning8. Linus Svenning. Vidare från Andra chansen i år igen. Förra året tog han sig till final med ett enormt starkt budskap som handlade om hans döda bror. Hur många har uppfattat att den här låten egentligen är en fortsättning? Jag hejar på sympatiske Linus alla dagar i veckan, men det är för att jag har fått fått förmånen att lära känna honom lite. Men låten är inte slagkraftig nog att ta sig högre upp på listan än så här.

 

jtr9. JTR. Pop-killarna som tagit Australien med storm gick lite otippat direkt till final. Problemet här är de antagligen konkurrerar med Samir & Viktor om rösterna. Då känns det fördel Samir & Viktor. Men. JTR gick direkt till final och det gjorde inte Samir & Viktor…

 

jessica-andersson10. Jessica Andersson. Jag vill så gärna ha denna högre upp men den står sig lite platt i jämförelse. Det är en väldigt bra ballad och Jessica sång är stark. Men är det även lite tråkigt?

 

 

Isa11. Isa. Jodåmensåatt. Jag sjunger fortfarande på den här låten i timmarefter att jag råkat höra den på radion. Tuggummipop när det är som bäst. Given på alla discon framöver. Tror jag ska spela den på min nästa fest också. Men jag ska inte skicka den till Wien.

 

 

dinah12. Dinah Nah. Vidare från Andra chansen med sin pop-teccno-rosa-hår-låt. Det är inte dåligt. Inte alls. Men det är ett otroligt starkt startfält i år och dessutom 12 finalister istället för 10. Någon måste komma sist.

 

 

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…