Annons
Annons


Och vinnaren blev…

Utmärkelsen Årets Pelargon gick i år till den fina sorten ’Violino’. Den har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra. Blomman är också lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder!


Årets pelargon 2015

Violino utsågs till årets pelargon 2015.

Det vetenskapliga namnet på Årets Pelargon 2015 är Pelargonium x hortorum Moonlight-serien’Violino’.

Björn Höjrup representerar förädlarledet och han berättar:

-Det har redan tidigare funnits en violettfärgad pelargon som plockades bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Det orsakade ett ramaskri hos kunderna som älskade färgen. Man startade därför ett förädlingsprogram för att hitta en ny bättre sort och för ett par år sedan introducerades ’Violino’. Det är en fantastisk sort med en unik färg på blommorna samtidigt som växtsättet är kompakt och jämnt.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Björn berättar att just de mörkbladiga pelargonerna generellt är väldigt bra sorter som håller länge, växer fint och sällan får gula blad. De mörka bladen och stjälkarna gör också att effekten av blomningen förstärks eftersom blommorna kontrasterar vackert mot det mörka.

-Speciellt med just sorten ’Violino’ är att den utvecklas väldigt bra även om vi har en regnig och tråkig sommar, säger Björn.

Placering

’Violino’ fungerar både ute och inne. På sommaren trivs sorten bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.

Optimalt är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Pelargoner fungerar också i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Rik blomning

Blomstänglar som har blommat över bryts av längst nere vid basen där de släpper lätt. Detta gynnar knoppsättningen och ger pelargoner med rik blomning.

Juryns motivering

Med stor inspiration från den moderna palettens inredningsfärger och modevärldens divergens där personlig stil är ledord finner vi en färg på pelargon som uppfyller många önskemål. Med en ´Violino´ i din sommarplantering har du utgångspunkt för att skapa ett uttrycksfullt blickfång. Med den säregna, mustiga lavendelfärgen och det purpurskimrande bladverket kan du t.ex. traditionellt matcha med vita blommor och variegerade blad. För den djärve finns oändliga möjligheter att skapa fantasifulla och personliga färgkombinationer.

 


(42)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…