Annons
Annons


Odla i Lappland

Odling i Norrland handlar om att förlänga säsongen. Kylan i sig är inget större problem. Det finns mängder av växter att välja på.


Många rosor som Poppius trivs i kallt klimat. Färgen tycks bli mera mättad av alla soltimmar.

Många rosor som Poppius trivs i hela landet. Färgen tycks bli mera mättad av alla soltimmar i Norrland.

Hej!

Vad kan man odla för slags perenner, buskar och blommor i Abisko, Lappland?

Med vänlig hälsning Åsa Kullin

Hej Åsa!
Åh, du kan välja och vraka! Både ätbart och bara vackert. Halva Sverige ligger i odlingszon 5 och kallare, där Abisko tillhör den kallaste fjällregionen.
Det är inte kylan i sig som är problemet, utan den korta odlingsssäsongen, då snö kan ligga fram till maj och första frosten komma i augusti. Småländska höglandet (zon 5) har egentligen ett tuffare klimat, eftersom frost fram i juni är vanligare då man inte har den massiva solintrålningen som är er stora fördel.
Det gäller alltså att hitta strategier att förlänga säsongen; upphöjda odlingsbäddar som gör att jorden snabbare blir varm, isolerande täcken som bubbelplast, vindskydd och stora stenblock som lagrar värme är några trick som förlänger säsongen.
När det kommer till växtval – fråga i din lokala plantskola. Tack vare det isolerande snöskyddet funkar de flesta perenner (till och med bättre än i södra Sverige som lätt drabbas av barfrost efter våta perioder då marken fryser till ett isblock). Det kommer ständigt bättre sorter av framför allt frukt och rosor, vanligen från Kanada, Ryssland och Finland. Jag vill också rekommendera en bra bok som du kan låna på biblioteket, eller köpa via nätet; Trädgård i kallt klimat av Maria Sandtröm, bokförlaget Natur och kultur.
Annons

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…