Annons
Annons


Öga mot öga med en snöleopard


I hela sitt liv har Anders Lundin fascinerats av snöleoparden. Hans dröm gick i uppfyllelse när han träffade Örjan Johansson och fick besöka honom i en liten jurta högt upp i de Mongoliska bergen. Foto: SVT

Snöleoparden är en av de varelser som riskerar att försvinna från planeten. Anders Lundin gjorde en resa till Gobiöknens ödsliga berg i hopp om att kanske få en skymt av det skygga kattdjuret. Han kom närmare än han hoppats, och kanske velat.

Annons

En natt står han öga mot öga med en snöleopard, ensam på en blåsig bergstopp.

– Jag hann tänka: Är det så här allt skall sluta?

Mongoliska bergen
I hela sitt liv har Anders Lundin fascinerats av snöleoparden. Hans dröm gick i uppfyllelse när han träffade forskaren Örjan Johansson och fick besöka honom i en liten jurta högt upp i de Mongoliska bergen.

Gilla Allas.se på Facebook

Där tillbringar Örjan stora delar av året med att spåra och märka snöleoparder för att lära sig mer om deras liv och vanor. Den lever mest på natten och fram tills helt nyligen visste man i stort sett ingenting eftersom snöleoparden i praktiken nästan är osynlig.

Livslång fascination
Örjan har stor del i att det ändrats. Han har ensam spårat och märkt fler snöleoparder än samtliga forskare i världen. Sommaren 2012 skrevs det mycket om honom i internationell press när han också blev den första i världen att lyckas spåra en snöleopardhona med ungar.

Den röda tråden är Anders Lundins livslånga fascination för snöleoparder. Ända sedan han var barn har han drömt om att få se en snöleopard i dess rätta miljö. Det blev en spännande resa och en film som inte lämnar någon oberörd.

Örjan, snöleoparden och jag: Torsdag 23 maj, kl 20.00. SVT1


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…