Annons
Annons


Ogräset kan göra nytta

Många husägare har nu fullt sjå med att bli av med maskrosorna, medan forskare på Ford och universitetet i Ohio, USA, i stället funderar på hur ogräset kan bli en ny hållbar resurs för gummi. Det är den mjölkvita substansen som sipprar ut från maskrosrötterna som kanske kan användas i plastdelar i Fords bilar, som mugghållare, golvmattor och klädsel.


Maskrosor kan bli nyttiga för Ford. Foto: Ford

Användningen av maskrosrötter som en ersättare till gummi är ytterligare ett exempel på Fords investering i hållbara material för sina fordon som sittdynor av sojaskum, plast fylld med vetestrån som klädsel och återvunnet bomull från jeans som ljuddämpande material.

Annons

– Syntetiskt gummi är ingen hållbar resurs därför vill vi minska användningen i våra bilar så fort som möjligt, säger Angela Harris som är forskningsingenjör hos Ford. Maskrosor kan vara ett utmärkt naturligt alternativ.

Gilla Allas.se på Facebook

Alla sorters maskrosor kan inte användas. Den sort som passar är den ryska maskrosen Taraxacum kok-saghyz (TKS). Men allra först måste Fords forskare att bedöma kvaliteten och utvärdera hur det kommer att fungera i plasten som används i bilar.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…