Annons
Annons


Öka takten och lev längre!


Hon kör så det stänker och kommer därför att leva längre. I alla fall enligt en danska forskare.

Det är nyttigt att höja tempot på cykelturen. Även om du cyklar mycket, ger det dig inga extra år på överlevnadskontot, om du samtidigt cyklar långsamt.

Ska cykling ha effekt på din livslängd, måste tempot höjas – och därmed också pulsen. I gengäld behöver du inte cykla lika långt.

Annons

5.000 personer i studien
Det är slutsatsen av den danska Copenhagen City Heart Study, som under 18 år har följt 5106 män och kvinnor i åldern 21 till 90 år.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det ger nästan ingenting att ta en cykeltur på två timmar om du kör långsamt. Men om du höjer tempot så lever du längre än de som bara ta den långsamma turen, säger kardiologen Peter Schnohr, som står bakom studien.

Stor variation
Han kan inte fastställa en exakt siffra för hur fort du måste cykla för att det ska löna sig.

– Det varierar från person till person. För en 90-åring är det svårt att cykla i 12 km/h, medan det krävs betydligt mer för att en 20-åring ska bli svettig. Och det är också en stor skillnad på folks kondition. Det viktiga är att man får upp pulsen om man nu cyklar för hälsans skull, säger Peter Schnohr.

Därför ger undersökningen inga siffror på hur snabbt deltagarna cyklat. Resultaten baseras på enkäter där människor ombads att bedöma hur hårt de ansåg sin cykeltur vara.

Bonus för män
Studien visar att män som cyklar i normalt tempo, lever 2,9 år längre än dem som cyklar långsamt. De som cyklar snabbt, däremot, lever å andra sidan 5,3 år längre.

För kvinnor är motsvarande siffror 2,2 år respektive 3,9 år.

Öka takten
Peter Schnohr har inga vetenskapliga bevis för varför snabba cykelturer gynnar män mer än kvinnor. Rådet är dock detsamma till båda könen: Öka takten under cykelturen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…