Annons
Annons


Olika inställning till prylar orsakar konflikter i hemmet


Män sparar, kvinnor ger bort. Därför blir det ofta bråk i hemmet.

Kvinnors och mäns förhållande till saker är olika och leder ofta till konflikter i hemmet. Medan män i högre utsträckning är samlare, vill kvinnor hellre slänga. När kvinnor däremot sparar är det främst av miljöskäl.

Annons

Samtidigt tror männen att slit- och slängkulturen kommer att växa sig starkare. Det visar en undersökning utförd av SelStor.

Gräl om saker
Trots Feng Shui-trenden och alla uppmaningar om att rensa i röran: Drygt 70 procent av svenskarna sparar hellre än slänger. En femtedel av svenska folket uppger att de har så mycket saker att de inte får plats med dem i sitt eget hem. Och 37 procent av svenska par råkar ofta eller ibland i konflikt med varandra om vad som ska sparas och slängas i hemmet. Fler kvinnor än män ser för mycket saker i hemmet som en källa till konflikt.

Män och kvinnor sparar olika
Undersökningen visar att kvinnor och män förhåller sig på lite olika sätt till sina saker. Män har i regel fler prylar och är i högre utsträckning samlare än kvinnor. Fler män än kvinnor tror också att slit- och slängkulturen kommer att bli ännu starkare i framtiden.

Kvinnor tror istället att man kommer använda mer ärvda, personliga saker i framtiden som ett sätt att visa sin personlighet på. Fler kvinnor än män sparar också saker av miljöskäl, för att inte slita på naturens resurser i onödan.

Kvinnor ger bort
Fler kvinnor än män ger också bort sådant de inte har plats för men som de tycker är för värdefullt för att slänga. Betydligt fler män än kvinnor låter sakerna ligga kvar hemma och ta plats.

– Rent generellt finns det mycket fler prylar nu än tidigare. Vi köper nytt samtidigt som vi har svårt att slänga saker. Det märker inte minst vi av eftersom allt fler söker långtidsförvaring av sina tillhörigheter, säger Michael Fogelberg, vd på SelStor och initiativtagare till undersökningen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…