Annons
Annons


Ont, det gör ont… en liten guide mot feber och smärta


lindra förkylningssymptomen

Med skolstarten och höstens snara intågande ökar risken för förkylning. Och då kan det vara bra att ha koll på vilka olika läkemedel som fungerar mot feber och smärta. Här är en liten guide till några av våra vanligaste smärtstillare.

Annons

Det är inte farligt att under en kortare tid äta de receptfria smärtstillande och febernedsättande medlen som säljs på apoteken – om man följer de rekommenderade doserna på förpackningen. Men om du har långvarig eller återkommande smärta bör du utredas av en läkare.

Gilla Allas.se på Facebook

Kombinera för bästa effekt
Den som har svår smärta kan kombinera två smärtstillande läkemedel. En kombination som ofta glöms bort är paracetamol och ibuprofen, som båda går att köpa receptfritt. Eftersom de verkar på olika sätt kan man få en bättre smärtstillande effekt när man tar dem samtidigt.

Samtidigt bör man se upp med vilka tabletter man använder.  Alla tabletter har sina biverkningar och bör tas med försiktighet. Har man en känslig mage kan det vara idé att undvika vissa läkemedel. Här kan du se vilka:

5 tabletter mot smärta och feber

Paracetamol (Ingår i Panodil och Alvedon)
Så funkar det: Är det medel som används mest i dag. Hur det exakt fungerar är inte helt klarlagt, men läkemedlet tros fånga in de syreradikaler som bildas vid smärttillstånd.
Bra mot: Lätt till måttlig smärta, som huvudvärk, mensvärk och muskelvärk. Fungerar också febernedsättande. Är det enda smärtlindrande preparatet som gravida kan ta. Inte bra vid nervsmärtor.
Se upp: Paracetamol kan påverka levern och är därför skadligt för dem som missbrukar alkohol eller har en leversjukdom. Får absolut inte överdoseras. Har ingen antiinflammatorisk effekt.

Acetylsalicylsyra (Ingår i Aspirin, Treo, Magnecyl och Bamyl)
Så funkar det: Medlet hämmar ett enzym som bildar prostaglandiner, vilka framkallar smärta och inflammation. Det lindrar smärta samtidigt som det fungerar antiinflammatoriskt.
Bra mot: Är smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande. Ges även till personer med ledgångsreumatism och migrän. Är blodförtunnande och i låg dos används det av många äldre för att förebygga hjärtinfarkt och blodpropp.
Se upp: Ökad risk för blödningar då den blodstillande förmågan försämras. Bieffekten sitter dessutom i länge. Acetylsalicylsyra är irriterande på magslemhinnan och kan orsaka magsår.

Ibuprofen (Ingår i Brufen, Ipren och Ibumetin)
Så funkar det: Fungerar på samma sätt som acetylsalicylsyra, men har inte dess nackdel med risk för blödningar. Finns i läkemedlen.
Bra mot: All sorts måttlig värk, som huvud-, mens- och muskelvärk. Har en inflammationsdämpande effekt och motverkar kramperna i livmodern. Det har dessutom en antiinflammatorisk effekt, som är bra vid bland annat ledvärk och mensvärk. Är dessutom febernedsättande. Vid svårare värk kan läkemedlet tas i kombination med paracetamol.
Se upp: Personer med högt blodtryck och hjärtsvikt ska inte äta preparatet. Kan dessutom ge besvär hos personer med känsliga magar.

Naproxen (Ingår i Pronaxen och Naproxen)
Så funkar det: På samma sätt som ibuprofen, men verkningstiden är mycket längre.
Bra mot: Svåra menssmärtor. Kan även användas vid huvudvärk och migrän. På grund av den långa verkningstiden är det bra för dem som får sin nattsömn störd av smärta.
Se upp: Ämnet har samma biverkningar som ibuprofen: det kan höja blodtrycket och orsaka problem med magen.

Kodein (Ingår i receptbelagda Treo Comp, Citodon och Ardinex)
Så funkar det: Kodein omvandlas till morfin i kroppen, och påverkar kroppens eget smärtstillande system. Hos cirka sex procent av befolkningen fungerar medlet inte alls, då omvandlingen uteblir hos dem. Vissa individer är däremot ultrasnabba omvandlare och får en god smärtstillande effekt av kodein. Kodein.
Bra mot: Måttlig till svår smärta. Bör bara användas efter rekommendation av läkare.
Se upp: Vissa kan utveckla ett beroende av ämnet.


(1)
(0)


Annons

  • Rigor_Rightminded

    Mycket farligt att svepande säga att det går bra att kombinera smärtstillande medel utan undantag! Paracetamol och ibuprofen är inte från samma läkemdelsfamilj och går att kombinera. Men tex Ipren och Naproxen går INTE ATT KOMBINERA då de är i samma familj och det leder till överdosering!!!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…