Annons
Annons


Årets orkidéfrossa

Botaniska trädgårdens växthus rymmer Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Passa på nu och njut av de förföriska skönheterna och lär dig allt om hur man tar hand om dem.


Zygopetalum 'Arthur Elle'.

Zygopetalum ‘Arthur Elle’. Foto: Magnus Neuendorf

Under Orkidéfrossan blommar den vackra snödrottningen (Coelogyne cristata), de lätt vulgära Cattleyorna, de kaxiga Paphiopedeliumen, den mycket lilla Renanthera monachica och många fler.

Annons
Phall.

Fotoutställning av Kjell Nilsson ”Förföriska skönheter”.

Som en teaser inför den stundande frossan har redan nu den mest kända av de tropiska orkidéerna, Madagaskarstjärnan, slagit ut en blomma.

Många av växterna i Botaniska har ett känt vildur¬sprung: man vet var och när plantorna är insamlade och av vem. Sedan 1993 är alla orkidéer i världen fredade och inte tillåtna att samlas i det vilda, inte ens som frö. Vetenskapliga forskningsprojekt kan i vissa länder få insamlingstillstånd men då endast för specifika arter. Ett exempel är flera arter ur det sydamerikanska släktet Hoffmannseggella, som kom till Botaniskas växthus under slutet av år 2000. Merparten av de 41 arter är så kallade mikro-endemer, dvs de är bara kända från mycket små bestånd och därmed akut hotade inför framtiden. Göteborgs botaniska trädgård har fått tillstånd från brasilianska myndigheter att odla dem i bevarande- och forskningssyfte.

Gilla Allas.se på Facebook

Följ med på guidade visningar bland 1 200 vilda och tama arter varje onsdag kl 17. Västsvenska Orkidésällskapet delar med sig av sin kunskap varje söndag kl 11-15.

”Förföriska skönheter” fotograf Kjell Nilsson visar sina orkidébilder. Vernissage 1 mars kl 12-16

Orkidér genom linsen fotograf Jan Wallermark delar med sig av sina kunskaper om växtfotografering. 1 mars kl 12 och 14.

Var: Botaniska trädgården i Göteborg.

När: 1-23 mars 2014 varje dag kl 10-16. Butiken är öppen dagligen kl 12-17.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…