Annons


Varning: Därför ska du ALDRIG linda in ett barn i fleecefilt!

Nu sprider barnmorskor ett larm till alla föräldrar – använd inte fleecefiltar. Anledningen är både chockerande och skrämmande.


Barn inlindat i fleecefilt.

Tanken med en varm filt kan vara god, men konsekvensen kan bli livsfarlig.

En varm filt i vagnen har nog de flesta barn. Och visst är föräldrar extra måna om att barnen inte ska frysa. Men den varma filten kan vara en riktig dödsfälla, i alla fall om den är gjord av fleece.

Det menar barnmorskor på lasarettet i staden Whanganui på Nya Zeeland och vill därför varna alla föräldrar för de farliga konsekvenserna. De anar att allmänheten inte känner till vad fleecefiltar egentligen är gjorda av och hur det kan påverka barnen.

Annons

– Fleecefiltar är tillverkade av material från återvunna påsar och flaskor, säger barnmorskan Angela Adam till The New Zealand Herald och förklarar att de plastbaserade fibrerna innebär att materialet inte kan andas.

Plötslig död

När ett barn lindas in i en fleecefilt kan luft inte cirkulera runt barnets kropp. Det medför att barnet överhettas och börjar svettas. Eftersom svetten inte kan avdunsta blir barnet sedan nerkylt. Båda dessa faktorer kan leda till plötslig spädbarnsdöd.

Att linda in ett barn i fleecefilt är som att vira en plastpåse runt barnet, menar barnmorskan Angela Adam.

– Det är själva överhettningen som kan leda till plötslig spädbarnsdöd, men fleecefiltarna bidrar till upphettningen, säger hon till The New Zealand Herald.

För att skydda barn från onödiga risker rekommenderar barnmorskorna att enbart filtar av material som kan andas, exempelvis bomull, används. Det kan rädda barns liv, poängterar de.

Läs också: Fyra föräldraråd du INTE ska lyssna på!

Källa: The New Zealand Herald


(1.2k)
(0)Annons

  • Therese

    Det måste ju innebära att även fleeceoveraller och andra kläder i fleece ska undvikas. Konstigt att det inte nämns.

  • Ander

    Det är ju precis tvärtom, bomull andas inte och fukten kommer stanna kvar i filten. Fleece transporterar ju fukten på ett mycket bättre sätt. Bäst är nog ull men att säga att fleece blir som en plastpåse är helt fel


Annons

Laddar nästa sida…