Annons


Allt-i-ett-frallorna – fyll med örter och toppa med ost

Frallor som har allt! Fyllda med örtsmör och toppade med parmesanost eller frön ger de härlig smak precis som de är. Servera 
till soppa eller som vackert kuvertbröd till en festlig förrätt.


Det funkar utmärkt att byta ut timjan mot en annan örtkrydda.

Örtfyllda frallor

20 st
Tid: 2 tim inkl jästid

25 g jäst
4 dl mjölk
50–70 g rumstemp smör
1 msk sirap eller honung
ca 10 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt

Fyllning och garnering:
30– 40 g kallt smör
1 knippe hackad timjan
flingsalt
1 ägg till pensling
riven parmesan
sesam-, vallmo- eller pumpafrön

Annons

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37°, lös upp jästen med lite av mjölken och häll i resten. Tillsätt smöret i klickar, sirap och mjölet lite i taget och till sist saltet. Arbeta degen tills det blir en ganska lös men smidig deg. Jäs under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 30–40 min.
2. Tärna smöret smått. Ta upp degen, blanda samman med lätt hand och forma en rulle. Dela i 20 bitar. Kavla ut varje del till en rund platta, ca 1/2 cm tjock. Lägg på en tärning smör och en nypa vardera av timjan och salt på varje rundel.
3. Vik över kanterna mot mitten 4–5 ggr och nyp ihop.
4. Lägg bröden upp och ner på bakpappersklädda plåtar. Jäs ytterl en gång tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30–40 min. Vänd dem försiktigt igen. Pensla med uppvispat ägg och strö över fint riven parmesan eller valfri frösort. Grädda i 250°, 8–9 min. Godast färska eller frys och ta upp efter hand, sprödvärm gärna i ugnen.

Marianne Liljenberg
Olof Abrahamsson

Prova också: Frallorna som jäser när du sover


(43)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…