Annons
Annons


Oscarsbelönad delfindokumentär


dykare med knölval

En dykare tillsammans med en vänlig knölval under inspelningen av The Cove. Foto: Louie Psihoyos

Nattliga uppdrag, dolda kameror och förklädnader. Dokumentären The Cove är både påkostad och actionfylld.

The Cove är en dokumentär utöver det vanliga, där filmteamet avslöjar en grym slakt av drygt 20 000 delfiner i en vik utanför den lilla japanska staden Taiji. Och köttet som säljs under falsk beteckning visar sig innebära en enorm hälsorisk.

Annons

Delfinjakt
Varje år ger sig ett dussintal fiskebåtar ut från hamnen i Taiji på jakt efter ett stort stim delfiner. När de gjort sitt fynd börjar fösandet av tusentals djur in i en liten vik där deras flyktväg spärras av fisknät. Sedan vidtar slakten. Med hjälp av båtshakar dödas nästan alla de tätt sammanpackade delfinerna. Ett fåtal säljs för stora summor till vattenshower i USA och övriga världen.

Tränade filmstjärnan ”Flipper”
Det var just delfinuppvisningarna som fick Ric O´Barry att ta strid för de intelligenta och känsliga djuren. Han var själv tränare för stjärnorna i den omåttligt populära 60-talsserien Flipper. Men efter att ha insett vilken skada delfinerna tar av hanteringen har han tänkt om, något som japanska myndigheter inte uppskattar.

Dokumentärfilmaren Louie Psihoyos fascinerades av O´Barrys kamp och för att kunna fånga den fick han ta till utrustning som annars bara används av den amerikanska militären. Resultatet är både spännande och tankeväckande och belönades med en Oscar för bästa dokumentär 2009.

The Cove: Torsdag 4 aug 2011, kl 21.00. SVT1

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…