Annons
Annons


En läsare berättar: Min man tog med sin älskarinna på vår semester

De hade precis packat upp väskorna efter semestern, när Patricias man sa att han hade träffat en annan kvinna och ville skiljas. Ännu värre blev det när Patricia fick reda på vem älskarinnan var…


Otrohet på semestern.

Patricia anande inte vad hennes man sysslade med på semestern.

splash_hamtat_fran_tidningenDet hade åter en gång varit en lyckad semester. De båda familjerna, som dessutom bodde grannar, hade gemensamt njutit av Franska rivierans klarblå hav, läckra maträtter och goda viner. Lata dagar vid stranden hade avlösts av glädjefyllda kvällar med dans och musik.

Annons

Det var därför beskedet slog ner som en bomb för Patricia när de kom hem.

– Min man Jonas ställde sig mittemot mig och förklarade att han ville skiljas. Han hade träffat en annan kvinna, berättar Patricia, 43, när hon ringer för att dela med sig av sin historia.

Gilla Allas.se på Facebook

Chocken som drabbade Patricia gjorde att hon först inte kunde ta till sig orden. Hon trodde att hennes make skämtade, att han när som helst skulle börja skratta och krama om henne och säga att han naturligtvis aldrig skulle lämna henne.

Men skrattet uteblev. Maken stod kvar, lika allvarlig som tidigare och menade vartenda ord.

– Jag fattade ingenting, absolut ingenting. Vi hade precis packat upp våra resväskor och Jonas hade varit på ett strålande humör hela veckan då vi umgåtts med våra grannar på semestern. Han hade verkat så lycklig att pratet om skilsmässa kändes helt overkligt. Det var något som inte stämde, säger Patricia.

Men för Jonas stämde allting. Fröet till hans lycka var nämligen den andra kvinnan – som också hon hade varit med på semestern. Det var bara det att Patricia varit totalt ovetande om situationen.

– Min man hade haft en affär med grannfrun i över ett år, visade det sig. När vi åkte på semester tillsammans var deras romans långt framskriden. Detta var tydligen något som halva bostadsområdet på vår gata hade uppmärksammat. De enda som inte märkt något var jag och grannfruns make Martin – vi som levt mitt i kärleksaffären.

Vill du berätta om din familj och era grannar?

– Jag och min man bodde med våra två barn, Linus, 18 år, och Linnea, 14 år, i ett kedjehus på en mindre ort. Bredvid oss bodde Christine och hennes man Martin och deras 20-årige son.

– Under flera års tid hade jag och min familj umgåtts med Christine och Martin. Vi hade rest på semestrar, gått på konserter, teatrar, cyklat på utflykter, haft parmiddagar, grillat i trädgården…

– Christine och min man kom väldigt bra överens. De hade samma humor och kunde skratta åt bagateller i timmar, medan jag och Martin höll oss lugnare och hade mer seriösa samtal. Men vi kompletterade varandra bra och det uppstod aldrig några konflikter.

Visste du att din man och Christine hade ett extra gott öga till varandra?

– Nej, det visste jag inte. Jag tänkte aldrig sådana tankar. Min man Jonas var revisor och Christine hade en egen firma. Därför var Jonas ofta inne hos henne, för att hjälpa till med bokföringen.

– Själv jobbade jag inom hotellbranschen och hade både oregelbundna och obekväma arbetstider. När jag kom hem på kvällarna och frågade Linnea var pappa var, brukade hon svara att han var inne hos Christine.

– Både jag och min dotter såg det som helt naturligt. Om Martin var hemma då eller inte reflekterade jag aldrig över. Jag hade ärligt talat ingen aning om kärleksaffären den dagen Jonas avslöjade allt.

Kan du berätta om den dagen?

– Det var en fredag. Linnea skulle sova över hos en kompis och Linus var på fest. Jag och Jonas var ensamma hemma.

– Jag hade just satt igång tvättmaskinen för att tvätta våra semesterkläder när Jonas kom ut till mig i grovköket. ”Jag har träffat en annan kvinna. Jag vill skiljas”, sa han.

– Jag trodde att jag hört fel. ”Vad snackar du om?” frågade jag och tänkte att han måste skoja. ”Jag vill skiljas”, upprepade han. Jag bara stirrade på honom med tvättmedelspaketet i min famn.

Hur reagerade du när du förstod att han menade allvar?

– Jag skuldbelade mig själv för att jag inte hade ägnat honom tillräcklig uppmärksamhet. Hela våren hade jag varit upptagen med mitt jobb, vidareutbildat mig och fått en ny befattning.

– Jag bad om ursäkt och lovade bättring. Jonas förälskelse trodde jag bara var en tillfällig händelse. Ett besök hos en familjeterapeut skulle säkert lösa allt, resonerade jag.

Men så resonerade inte Jonas?

– Nej, han vidhöll att han hade bestämt sig. Han ville skiljas, så fort som möjligt. Jag fortsatte att tjata om familjeterapi tills Jonas avslöjade vem det var han blivit förälskad i. Först då blev jag tyst.

– Sedan fick jag ett hysteriskt utbrott. Jag skrek och skällde och slog på Jonas. När all kraft runnit av mig sjönk jag ner i soffan i vardagsrummet och grät som ett barn.

– Jonas berättade att Martin redan visste. Det var Martin som hade ställt Christine mot väggen när de kom hem från semestern och tvingat henne att erkänna. Jag var tydligen den sista som fick veta.

– ”Men Martin har precis åkt på golfkurs”, sa jag. ”Hur kan han veta det?” Jonas skakade på huvudet. ”Nej, Martin är inte på golfkurs”, sa han, ”Martin har flyttat.”

Kan du försöka att beskriva hur det kändes för dig då?

– Jag var helt knäckt, kände mig både dum och lurad. Hela mitt liv hade rasat samman.

– Jonas bäddade i gästrummet. Jag hörde hur han stängde dörren. Inte en gest av omtanke eller en blick av sympati gav han mig.

– På morgonen ställde jag som krav att Jonas skulle berätta det för barnen, men jag ville vara närvarande. Vår dotter kom hem först. Jonas berättade att vi skulle skiljas, sedan sa han inte mer. ”Säg vem det är!” röt jag. ”Säg vem det är du ligger med!”

– När Linnea fick höra att det var Christine skrek hon: ”Gud, vad du är pinsam, pappa!” Hon tyckte att vilken annan kvinna som helst hade varit bättre än grannfrun.

Och hur tog er son beskedet?

– Han tog det förvånansvärt lugnt. Han hade fullt upp med sitt eget liv, sina studier och sin flickvän. ”Det är en sak mellan er, ni får reda ut det själva”, sa han. Jag kände det nästan som att han tog sin pappas parti.

Minns du hur er vardag sedan såg ut?

– Jag bodde kvar i huset i en vecka, sedan flyttade jag hem till min syster. Barnen fick välja var de ville bo, och båda stannade i huset hos Jonas. Linus hade kommit in på en högskoleutbildning och skulle ändå flytta till studentboende efter sommaren. Linnea ville inte flytta ifrån sina kompisar och behöva byta skola.

– Ganska snart låg Christines och Martins hus ute till försäljning. Alla i gatan pratade om oss. Grannarna hade länge observerat att Jonas ofta varit inne hos Christine, men ingen hade inte velat säga något.

– Så fort jag hämtat mina saker flyttade Christine in till Jonas. Hennes son hade redan flyttat till Martin. Alla i hela samhället skvallrade om det som hänt. Den som drabbades värst just då var Linnea.

På vilket sätt drabbades er dotter?

– När hon kom tillbaka till skolan efter sommaren var eleverna elaka mot henne. Hon hånades för sin pappas affär med grannfrun. Till och hennes närmaste kompisar – de som hon valt att bo kvar för – svek.

– Mobbningen tog så hårt på Linnea att hon utvecklade anorexi. Jag fick söka psykologhjälp för att stötta henne. Jonas brydde sig inte. Han hade bara ögon för Christine.

Hur fungerade relationen mellan Christine och Linnea?

– Inte alls bra. De kunde inte ens prata med varandra. Linnea satt inlåst på sitt rum varje dag efter skolan, hon hade ingenstans att ta vägen.

– Christine hade fullt upp med renoveringen av huset och målade och bytte gardiner för att radera alla spår av mig. Dessutom krävde Jonas att Linnea skulle ge sitt rum till Christine eftersom hon behövde ett arbetsrum till sin firma. Linnea fick i stället ta över sin brors rum nu när han hade flyttat.

Konfronterade du någon gång Christine för att hon stulit din man?

– Nej, aldrig. Jag ville inte ha något med den kvinnan att göra. Jag trodde att hon var min vän, men hon var en bedragerska.

– Men mest besviken var jag på min man, som numera är min före detta man. Han kunde faktiskt ha sagt nej.

Hur ser er situation ut i dag?

– Jag och Jonas skilde oss och jag fick halva summan för huset. Numera bor jag i en bostadsrätt tillsammans med min dotter. Hon gick ut högstadiet på sin gamla skola, sedan flyttade hon till mig.

– Jonas och Christine bor kvar i huset. De ska tydligen gifta sig, men varken jag eller Linnea bryr oss. Vi trivs i vår lägenhet och Linnea mår bra nu. Det är allt som betyder något för mig.

Av Margaretha Malmgren

Här hittar du fler LÄSARBERÄTTELSER

 

ingar-litenVill du dela med dig av en berättelse ur ditt eget liv? Ring kostnadsfritt till Ingar Haellquist på tel: 0200-81 01 70 (tisdagar 16-19) eller mejla [email protected] Du får givetvis vara anonym.

Artikeln kan komma att publiceras i andra tidskrifter inom Aller media i Norden. Bilden är alltid arrangerad.

 


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…