Annons
Annons


Övervintrande chokladblomma


Cosmos atrosanguineus-Chocolate Cosmos

Hej Karin!

I våras köpte jag 3 st plantor av chokladblomman. Den tog sig bra men det har bara blivit knoppar på dem i år. Bor i Åre kommun så jag måste ta in den för den tål inte frost och kall vinter som vi har här. Skall jag ha den på fönsterbrädan eller i förrådet och sköta den som en pelargon?

Annons

Har tagit bort min krasse som har blommat i sommar, har försökt att ta fröer för att sätta året därpå, men har inte lyckas med dem. Har du något knep för att kunna använda fröerna?

Gilla Allas.se på Facebook

Hälsningar Ulla-Britt Olander

Hej Ulla!

Förstår att du är rädd om chokladblomman, eller chokladskära som den egentligen heter, Cosmmos atrosanguineus. Den är verkligen makalös på alla vis! Den tål visserligen några frostgrader, men inte en sträng vinter. Låt den vissna ner utomhus och övervintra den sedan så svalt men frostfritt som möjligt. Ljus behövs ju inte förrän till våren när den ska väckas.

Blomsterkrasse ska vara lätt att ta frön ifrån. Men fröna måste vara mogna, kanske har du skördat dem för tidigt? Förvara dem sedan torrt och gärna svalt under vintern i kuvert, eller tändsticksaskar gärna med silikatpåsar (som man får när man exempelvis handlar skinnvaror) som håller nere fuktigheten.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…