Annons
Annons


På besök i spökhusen

Glöm Hitchcock, Polanski och Tobe Hopper. De oroar knappt ens barnen idag. Nu är det Zombies, gamla fängelser och spökhus som lockar och skrämmer turister!


Kristofer Lundström med "vänner" från McKamey Manor - spökhuset som ingen hittills klarat av. Foto: Jonas Rudström/SVT

Kristofer Lundström med ”vänner” från McKamey Manor – spökhuset som ingen hittills klarat av. Foto: Jonas Rudström/SVT

Det vi skrek i skräck av igår verkar nästan gulligt idag. Skräckkulturen har alltid varit bra på att förnya sig och leva i takt med samtiden, från den första skräckfilmen ”Devil’s castle” från 1896 till nutidens alla vampyrer och zombies. Men räcker det verkligen att se på film, läsa skräckromaner, gå på zombie walks? Det verkar inte så.

Ingen konst att skrämmas

I ett samhälle genomsyrat av bilder på verkliga olyckor, bränder, katastrofer och mord krävs en ännu värre skräckkultur. För hur skrämmer man folk som redan sett allt? Med undantag för Polanski och Hitchcock och några till klassas skräckfilm sällan som konst eller finkultur.

Annons

Men en ny stjärnregissör har nyligen dykt upp på himlen – Jennifer Kent som gjort den otroligt otäcka ”The Babadook”. ”Kobras” programledare Kristofer Lundström har rest till Australien för att tala med henne om skräcken, konsten och nya projekt.

Kristofer Lundström besöker även Philadelphias jättelika fängelse, Eastern State Penitentiary. Stängt i snart 45 år är det numera ett museum och spökhus där skräcknätter iscensätts för glatt betalande publik.

17 000 i kö

Ett liknande fast mycket hemskare spökhus finns i San Diego och heter McKamey Manor. En spökning eller så kallad ”haunt” tar åtta timmar i McKamey Manor – men ingen har hittills klarat av mer än hälften. De flesta klarar bara 30 minuter. Kristofer Lundström har träffat grundaren och några av dem som iscensätter spökningarna. Just nu står 17 000 personer i kön för att få uppleva detta lilla helvete.

Världen över börjar det dyka upp en ny generation skräckälskare som hittar sin spänning på helt nya ställen och naturligtvis är nätet en sådan plats. Här florerar skräckberättelser i stil med ”råttan i pizzan” och användarna själva hittar ofta på historier. Vi träffar Jack Werner, författaren till boken ”Creepy pasta” och pratar om skräckfenomenet Slender Man med honom.

Kobra: Tisdag 10 mars, kl 22.00 i SVT1

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…