Annons
Annons


På besök i Tutankhamuns grav i Malmö


Tutankhamuns kista. Foto: Johanna Svan

Tutankhamun blev en superkändis efter en sensationell upptäckt för 90 år sedan. 1922 hittade arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens gravkammare och alla dess fantastiska skatter – en händelse som väckte sensation i hela världen. I dag var det invigning av utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” i Malmö.

Annons

Tutankhamuns historia fascinerar än idag. Hans mystiska, för tidiga död och unika arv har skapat en legend. I mer 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i Konungarnas dal, tills Howard Carter hittade hans grav.

Gilla Allas.se på Facebook

Det är dock inte de ursprungliga fynden som finns med i utställningen. Allt är repliker som är tillverkade av Egyptiska hantverkare. De ursprungliga fynden finns idag på museum i Kairo, men kommer förmodligen aldrig mer att kunna visas på utställningar runt om i världen. Föremålen är helt enkelt för dyrbara och för ömtåliga. Inget försäkringsbolag vill idag försäkra dem om de lånas ut.

Den första utställningsdelen består av en introduktion till kulturen i det antika Egypten fram till Tutankhamuns tid. Därefter träder man in i gravkammaren som är fylld av föremåI arrangerade på exakt samma sätt som när Howard Carter gjorde sin upptäckt.

I den andra delen av utställningen får vi lära oss mer om arvet från det forntida Egypten. Här står de stora förgyllda kistorna från gravkammaren på rad med den yttersta kistan först och den berömda begravningsmasken i guld sist.

Audioguide (på svenska, danska, engelska eller tyska) ingår i entréavgiften och för barnen finns dessutom en egen audioguide.

Utställningen pågår mellan 15 september – 17 februari.

Tutankhamuns världsberömda begravningsmask. Foto: Johanna Svan

Ett av de tre rummen i Tutankhamuns gravkammare som det såg ut när Howard Carter upptäckte graven 1922. Foto: Johanna Svan


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…