Annons


På dansskola med Tony Irving


Festival-Johanna från Allas på dansgolvet med Tony Irving.

Kan alla verkligen lära sig att dansa? Den frågan ställde sig Allas reporter Festival-Johanna när hon begav sig till Tony Irvings dansskola på Dansbandsveckan för att ta en lektion i foxtrot.

När man är på Dansbandsveckan i Malung förväntas det att man dansar. Jag gillar visserligen att dansa och tog danslektioner i disco och showdans i många år men jag har ett problem. Jag kan inte dansa till dansbandsmusik. Kan inte bugga, kan inte foxtrot, kan över huvud taget inte dansa danser där man liksom håller i någon annan samtidigt.

Annons

Så det är med viss nervositet jag beger mig till Orrskogen i Malung för att se om Tony Irving och dansarna Cecilia Ehrling, Veera Kinnunen och Stefano Oradei kan uträtta underverk. Jag är inte den enda. Flera hundra personer har kommit för att fördjupa sina kunskaper inom området foxtrot.

Vi börjar från början. Riktigt från början Jag lär mig om foxtrotens historia, får veta att man ska röra sig motsols och att man liksom dansar på olika sätt beroende på var på dansgolvet man befinner sig. Och så finns det olika sätt att hålla i varandra. Tony lyckas inte vara neutral utan det framgår ganska tydligt att ”gnussande” (där man liksom gnuggar pannorna mot varandra) och ”tryckar-stilen” inte är hans favoriter.

Stämningen är på topp, mycket tack vare Tony som skämtar hela tiden. Alla får vi oss en liten släng av hans humoristiska kritik. Bland annat berättar han att han kommer att lära ut herrarnas steg eftersom det bara kommer att ta ett par sekunder för oss damer att komma rätt sen. Hade det varit på andra hållet hade det tagit hela dagen… Och när vi ska börja gå steg fram och tillbaka åt sidan, ståendes på samma plats börjar alla med olika fötter och Tony flippar ut totalt när han ser hur hans elever gungar åt olika håll. Jag skrattar så mycket att jag har svårt för att koncentrera mig på vad han säger.

Allas reporter är djupt koncentrerad när hon ger sig ut i sin första foxtrot någonsin.

Vi börjar, som sagt, verkligen från början här. Nu är det dags att klappa i takt och förstå sig på rytmen. Jag har redan glömt hur det var men jag tror att det var 1 och 3 som var de viktiga här. När Tony äntligen har fått alla till att klappa i takt får vi börja röra benen. Fast bara på stället. Det dröjer ytterligare ett tag innan vi får börja gå stegen runt om dansbanan.

Så är det äntligen dags att dansa. Min partner under lektionen, Per Stjernberg från Stockholm, är mer rutinerad än jag men det går riktigt bra i alla fall. Så länge jag inte försöker prata eller tänka på något annat samtidigt. Efter tre danser är lektionen slut, det finns en fortsättningskurs också, där man tydligen får lära sig att snurra runt samtidigt. Jag väljer att avstå.

Om jag lärde mig dansa? Nja. Jag försökte mig på både foxtrot och bugg på kvällen och enligt mina danspartners gick det inte så jättebra. Men jag hade väldigt kul! Jag får kanske boka in mig på en buggkurs till hösten.

Om inte annat så kommer Tony Irving till Allas på Malmöfestivalen i augusti. Då kan jag ta en kurs till.

Välkommen att följa med om du befinner dig i närheten då!

Av Johanna Svan

Tony och Veera visar olika sätt att hålla om varandra under dansen och…

… sedan visar Tony hur han inte tycker man ska stå när man dansar foxtrot.

Lektionen börjar med att alla får lära sig att klappa händer i takt till musiken.

Tony tittar ut över sina elever när de dansar.

Några av deltagarna köpte den här tröjan redan innan lektionen hade börjat…

 

 


(61)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…