Annons
Annons


På språng mot ångesten


Skrik ut din ångest i världens kortaste stadslopp! Den 23 mars går startskottet i sjunde upplagan av Ångestloppet, som med sin 209 meters löpsträcka är världens kortaste stadslopp.

Annons

Ångestloppet arrangeras av organisationen Fountain House, och är ett sätt att uppmärksamma omgivningen på att psykisk ohälsa finns överallt, men att lösningen inte är att tiga ihjäl de sjuka.

En av fyra svenskar drabbas någon gång under livet av psykisk sjukdom. Trots detta är psykisk ohälsa ett tabubelagt område, och psykiskt sjuka upplever dagligen diskriminering. Målet med Ångestloppet är att bryta ner fördomar och visa att fysisk aktivitet kan vara bra medicin.

Hundratals människor springer tillsammans uppför en 209 meter lång backe på Södermalm i Stockholm. Deltagarna uppmanas att skrika loss under loppet för att få oron, sorgen, stressen och smärtan ur kroppen.

Fountain House öppnar portarna till sitt klubbhus på Götgatan 38 redan kl 13.00 med musikuppträdanden, försäljning av kaffe, korv med bröd m m. Ett antal Ångestloppsprodukter kommer att säljas i samarbete med handlarna på Götgatsbacken.

Tid: Måndagen den 23 mars, kl. 14.00, Uppvärmning från kl 13.00 med bandet Awaj collective.
Start: Götgatan, start vid hörnet S:t Paulsgatan, Stockholm.
Löpsträcka: 209 meter.

Ingen förhandsanmälan krävs. Alla deltagare kan anmäla sig på plats och erhålla startnummer. Men den som vill kan också föranmäla sig på Facebook-eventet Ångestloppet 2015.

Fakta/ Fountain House
Fountainhouse-modellen kommer ursprungligen från New York. Den startades 1948 av patienter som ville bryta med vårdens traditionella fokusering på sjukdomsbilden, med erfarenheter som ensamhet, isolering och stigmatisering. De ville i stället betona förmågan till arbete, delaktighet och social gemenskap. På så sätt framhävs det friska hos människor och deras produktiva förmåga, vilket ökar självförtroendet. Det finns idag över 400 fontänhus i 35 länder, varav 12 i Sverige.

För ytterligare information:

Gunilla Byström, Chef, Fountain House, Stockholm, tel: 08-714 01 60, 0733-90 77 08
Anders Rudström, Handledare, Fountain House, tel: 08- 714 01 60, 0702- 68 45 46


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…