Annons
Annons


På vandring i Muminvärlden!


Sophia Jansson minns faster Tove

Sophia Jansson minns att faster Tove alltid hade något på gång i dokumentären ”Fånge i mumindalen” av Charlotte. Foto: Airas/Making Movies.

I morgon är det 100 år sedan den finländska konstnären och författaren Tove Jansson föddes. De världsberömda för Mumintrollen kom att dominera bilden av Janssons konstnärskap. Men det var större.

Annons

SVT firar minnet av Tove Jansson med två dokumentärfilmer, (fredag & lördag), om den världsberömda konstnärinnan.

 Tove Jansson ”Fånge i mumindalen”.

Målaren Tove Jansson stiger fram i dokumentären ”Fånge i mumindalen”.

Den första dokumentären, Fånge i Mumindalen, skildrar Tove Janssons tidiga år och hennes sökande efter konstnärlig identitet i ett Europa mellan två världskrig. Målaren Tove Jansson stiger fram och får större uppmärksamhet i Charlotte Airas dokumentär. Brodern Per-Olof Jansson och brorsdottern Sophia Jansson sorterar och beräöttar om sina minnen av Tove Jansson.

Gilla Allas.se på Facebook

Mumintrollet fyller i år hela 65 år. SVT uppmärksammar detta genom att visa Margareta Strömstedts film Mumin och havet, från 1968 – en inspelning som blev minst sagt strapatsrik.

Längst ute i havsbandet i Finska viken hade Tove Jansson sin sommarö, Klovharun. Vi möter henne på ön och hör henne berätta om bakgrunden till Muminvärlden, befolkad av Filifjonkor, Skrutt, Mumintroll och en argsint Lilla My.

Fånge i Mumindalen: Fredag 8 augusti, kl 20.00. SVT2

Mumin och havet: Lördag 9 augusti,kl 18.10. SVT1

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…