Annons
Annons


Pacifisten som blev krigare


Syrienkrigets allra hårdaste strider

Några av Syrienkrigets allra hårdaste strider har utspelats i staden Homs. Filmaren Talal Derki följer två av sina vänner i den sönderbombade och belägrade staden. Foto: SVT

Tillbaka till Homs spelades in mitt under brinnande inbördeskrig i Syrien och ger en unik inblick i den pågående konflikten. Filmen utsågs till bästa dokumentär på Sundance-Festivalen 2014.

Den syriske regissören Talal Derki började filma i staden Homs i augusti 2011, när hoppet fortfarande levde. Därefter följde han en grupp unga män under två år då många av dem gick från att enbart protestera mot händelseförloppet till att bli regelrätta revolutionärer.

Annons

Pacifisten blev soldat
Derkis huvudfokus ligger på Abdul Basset Saroot, stjärnmålvakt i fotbollslandslaget och därefter, tack vare sina protester, en folkhjälte. Han är en av dem som på bara tre år förvandlats från pacifist som demonstrerat mot regimen till hemskolad gerillakrigare. Han har sett kollegor försvinna spårlöst eller dö av kulor avfyrade av arméns krypskyttar. Enligt president Bashar al-Assad och hans regering är Saroot en terrorist.

Derki följde Saroot och hans medrevolutionärer när regeringens respons mot dem blev allmer våldsam och när de själva bestämde sig för att beväpna sig. I Tillbaka till Homs bevittnar vi bombningarna som ödelade deras hem, samt deras kamp för daglig föda.

Smugglades ut
Med risk för sina egna liv smög filmarna in och ut i området, förbi arméposteringarna. De lärde också Saroot och de andra att använda kamerorna när de blev för farligt för filmarna att stanna kvar i Homs. Det färdiga materialet smugglades sedan ut.

Tillbaka till Homs: Tisdag 15 april, kl 22.00. SVT1

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…