Annons
Annons


Härlig paj med hemgjord halloncurd

Gör en egen curd med hallon och baka en mumsig paj toppad med maräng. Får du curd över smakar den underbart tillsammans med glass eller som fyllning i kakor. Du kan också mixa den med lite färskost till muffinstopping.


Galet gott med sommarsmak!

Galet gott med sommarsmak!

Halloncurdpaj

ca 6 port
Tid: ca 1 tim

Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2–3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 1/2–2 dl halloncurd
250 g färska hallon

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Annons

1. Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand tills det precis blir blandat. Kavla ut degen och lägg i en pajform ca 26 cm i diameter. Ställ in i kyl ca 30 min.

2. Nagga bottnen och lägg i ett bakplåtspapper och fyll på med torkade gula ärter/riskorn/röda linser och tryck kornen upp mot kanten, för att den inte ska kasa ner under gräddningen. Grädda i ca 10 min, ta bort papper och korn, grädda ytterligare 8–10 min. (Det går att grädda utan papper och korn också, tryck upp kanten lite efter halva gräddningstiden för hyfsat resultat.)

Gilla Allas.se på Facebook

3. Bred på halloncurd och strö över hallon.

4. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills det blir en riktigt fluffig maräng. Klicka eller spritsa ut marängen över pajbottnen. Sätt in i 250° grillvärme i någon minut (passa noga) tills den har fått fin färg.

 

Halloncurd

ca 2 dl
Tid: ca 45 min

450 g hallon
1 1/2 dl socker
1 stor citron, fint rivet skal och saft
50 g smör
1 1/2 msk majsstärkelse
3 äggulor
25 g rumstemp smör

1. Koka hallonen med socker på svag värme under omrörning tills allt mjuknat.

2. Låt massan rinna genom en finmaskig sil så kärnorna silas bort. Rör runt med en ballongvisp eller pressa med en träsked. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt citronskal och 50 g smör. Låt smälta under omrörning på svag värme.

3. Rör ut majsstärkelsen i citronsaften. Vispa samman äggulorna något. Tillsätt citronsaften och sedan äggulorna.

4. Sjud försiktigt under omrörning tills det tjocknar. (Det får inte koka!) Dra kastrullen från värmen. Tillsätt små klickar smör (25 g) under kraftig omrörning tills allt har smält.

5. Kyl ner kastrullen, gärna i ett kallt vattenbad, rör om då och då. Häll upp i rena burkar. Förvaras i kyl och är hållbar ca 2 veckor.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Glutenfri mandelrulle med lemoncurd


(0)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…