Annons
Annons


Pantertanterna som klädde Sverige


Mah-Jongs grundare

Mah-Jongs grundare Veronika Nygren, Helena Henschen och Kristina Torsson på Mah-Jongs kontor på 60-talet. Foto: Carl Johan De Geer

1900-talets mode står i fokus i två K special i december. Ikväll, fredag, sänds en film om de svenska stilbildarna, Gudrun Sjödén, Gunilla Pontén och Kristina Torsson. Nästa fredag porträtteras supermodellen som fått personifiera 1960-talets mode – brittiskan Twiggy.

Annons

Gudrun Sjödén, Gunilla Pontén och Kristina Torsson är tre formgivare som skapat svensk modehistoria. Deras historia blir en berättelse om svenskt mode under de senaste decennierna. De är alla tre fortfarande fullt verksamma som modeskapare och i hög utsträckning trogna sin respektive stil.

Gilla Allas.se på Facebook

Öppenhjärtigt om svenska modevärlden
Efter nästan 60 år som modeskapare är Gunilla Pontén still going strong. I filmen berättar hon öppenhjärtigt om sitt liv i den svenska modevärlden.

Det var Damernas värld som upptäckte Pontén och hennes kläder på 1950-talet. Hon blev en fotomodell som skapade trender med sina egna kläder. Med sin djärva stil slog hon igenom stort och har sedan dess verkat i framkant i den svenska modevärlden.

50 år som modeskapare
På 1980-talet hade hon en stor modekedja med butiker runt om världen och hon presenterar än i dag ständigt nya kollektioner. 2004 firades hennes 50 år som modeskapare med en utställning på Nordiska museet.

Eget varumärke
”Gudrun Sjödén-kvinnan” har blivit ett begrepp. Gudrun Sjödén driver sitt eget varumärke sedan 1976 och är en institution bland kvinnor inom det humanistiska området, som artister, kulturarbetare och lärare.

Företaget är även stort internationellt, och 1993 fick Gudrun Sjödén utmärkelsen Årets affärskvinna. Men faktum är att hon fortfarande är den konstnärliga motorn i företaget. I Modets pantertanter berättar hon varifrån inspirationen kommer och hur företaget utvecklats under sina nästan fyra decennier.

Mah-Jongs skapare
1966 startade Kristina Torsson tillsammans med Helena Henschen och Veronica Nygren Mah-Jong, vars kläder blivit närmast synonyma med 1960- och 70-talens vänstervåg.

Mah-Jong var politiskt och revolutionärt; man ville göra ”kläder för folket”, med bra hållfasthet och tidlös design som en motvikt till slit och släng-samhället.

Huvudkontor på Gotland
Kristina Torsson startade senare Vamlingbolaget som förvaltar Mah-Jongs mönster och även har egen tillverkning med huvudkontoret i Vamlingbo på Gotland. I filmen medverkar också bland andra Åsa Moberg och Carl Johan De Geer som båda arbetat med Mah Jong.

Twiggy – kontroversiell toppmodell
Mellan 1960 och 1970 var London modevärldens och popkulturens centrum. En ny kreativ generation förvandlade staden så att det var som om det pågick en ständig fest – ”Swinging London”. Bland de nya ansiktena fanns det ett som kom att förkroppsliga tidsandan. Hon skulle bli den mest berömda och efterfrågade toppmodellen i världen. Det var Twiggy.

K special: Modets pantertanter: Fredag 7 dec, kl 20.00. SVT2

K special: Twiggy: Fredag 14 dec, kl 20.00. SVT2

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…