Annons
Annons


Parabeners ersättare kan framkalla allergi


jksdjkj

Studier visar på att ersättaren för parabener kan ge ännu värre symptom.

Medan fokus ligger på att förbjuda parabener ersätts dessa dock andra farliga kemikalier i krämer och deodoranter.
Utan parabener – de orden har kommit att ha avgörande betydelse för oss konsumenter eftersom parabener har varit de mest kritiserade konserveringsmedel inom kosmetik- och hygienprodukter. Efter påtryckningar från konsumenterna börjar därför många av tillverkarna i branschen att därför tillhandahålla parabenfria produkter.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Löftet om parabenfritt i produkter är en falsk garanti då krämer och diverse rengöringsmedel istället har visat sig innehålla ett konserveringsmedel som är mycket värre. Nämligen det allergiframkallande methylisothiazolinone, förkortat MI.

Alarmerande ökning
– Det är vårt intryck att branschen har hoppats på att ersätta parabener med MI inom vården, men vi avråder. Ökningen av allergiska reaktioner till MI är alarmerande, säger forskaren Michael Dyrgaard Lundov från Allergy Research Centre vid Gentofte Hospital Politiken.

Forskare har upptäckt att antalet allergiska patienter på Gentofte sjukhus som svarar för ämnet, har mer än tredubblats från 1,3 procent 2009 till 4,7 procent under 2013. Sjukhuset svarar för cirka fem procent av de tester som genomförts i Danmark.

Toppen av isberget
Specifikt har sjukhuset testat 37 personer positiva på MI i år. Ökningen är stor, och såväl miljöbyrån och Europeiska kommissionen tar detta på allvar.

Användningen av MI går upp , medan användningen av parabener kraschar , säger direktören för tvål- och parfym branschorganisationen, SPT, Hanna Løyche .

– För att undvika allergiska reaktioner, är det viktigt att vi har en bred grupp av konserveringsmedel som vi kan använda oss av, säger hon.

Se orginalartikeln här

 


(57)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…