Annons
Annons


Parfym är musik för näsan


100729610

Att köpa en ny doft känns alltid lite lyxigt. Men är det egentligen parfym vi köper? Ganska sällan faktiskt. Oftast står det edt eller edp på flaskan. Men vad betyder det egentligen.

Vanligtvis brukar man säga att parfym innehåller mest parfymolja, 20-40 procent, medan Eau de parfum (EdP) ligger mellan 10 och 30 procent. Därefter kommer Eau de Toilette (EdT), 5-20 procent och sedan Eau de Cologne (EdC) med 2-5 procent.
Ju starkare koncentration desto mer intensitet och desto längre varar doften på huden.

Annons

Parfym är musik för huden och näsan. En doft består av en basnot, hjärtnot och toppnot. Toppnoten är det du känner allra först. I takt med att den avtar framträder doftens själ allt mer, hjärtnoten. Basnoten bestämmer hur länge doften sitter kvar på huden. Så är alla parfymer komponerade oavsett om det är en lätt citrusdoft eller en kryddig orientalisk variant. Ett bra sätt att testa om du verkligen gillar doften är att prova på dig själv, vänta ca en havltimme eller längre innan du bestämmer dig. För så lång tid tar det innan alla noter utvecklat sin fulla potential. Bästa sättet att applicera är vid kroppens pulspunkter på halsen, handlederna och knävecken. Bäst är att inte gnida handlederna mot varandra eftersom det kan förstöra kompositionen.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…