Annons
Annons


Parismodet från förr

I samband med Röhsska museets 100-års jubileum visas en utställning med ett urval av Tonie Lewenhaupts mode som hon under de senaste 20 åren skänkt till museisamlingen. Från 1890-talet fram till 1990-talet visas plagg från några av 1900-talets främsta modeskapare.


Tonie Lewenhaupt utställning

Till vänster en blå aftonklänning från 1913 och till höger50-talsklänning från Lucile Manguin

Kärnan i Röhsska museets modesamling utgörs av en omfattande donation av 1900-tals mode från dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt. I utställningen Bara det bästa presenteras ett exklusivt urval ur den omfattande samlingen, en modeexposé över 100 år, från 1890-talet framtill 1990-talet, där framstående modeskapare och enastående konsthantverk står i fokus.

Annons

Den viktigaste delen av Tonie Lewenhaupts samlingen kom från Stina Paccini-Ohlsson som ägde och drev den exklusiva modeaffären Ohlssons i Malmö. Stina Paccini-Ohlsson köpte de bästa och mest säsongstypiska plaggen från de mest inflytelserika modehusen så som Dior och Balenciaga.

Gilla Allas.se på Facebook

Bland samlingens höjdpunkter kan nämnas en Delphos klänning i plisserat siden från 1907 av Mariano Fortuny men även plisserade dräkter av Issey Miyake.

I en film, som visas i utställningen, intervjuas Tonie Lewenhaupt och berättar om plaggens tidigare ägare och möten med modegiganter som Yves Saint Laurent i Paris, men också om sin egen bakgrund som modetecknare.

Var: Röhsska museet i centrala Göteborg

Vad: Utställningen Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts donation av modedräkter

När: 19 april–31 december 2016

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…