Annons
Annons


Päronblad dalar


graparontrad

Hej Karin. I år blev mitt gråpäronträd helt sjukt, nästan inga blad och definitivt inga päron på trädet. Vi planterade det för ca 4-5 år sedan. Vad kan ha orsakat detta + krusbärsbuskarnas blad torkade och såg maskätna ut. Är det nån sjuka som har härjat i år?

Annons

Mvh. Margaretha Rask, Mantorp

Hej Margaretha!

Den här sommaren har varit mycket gynnsam för svampsjukdomar, framför allt mjölldagg,  som lever på bladen. Värmen och fukten gör att de trivs och sprids fort. De är vanligen ingen fara för framtiden; växterna hämtar sig till nästa vår. En liten varning bara; kolla barken på trädet så att det inte rör sig om den allvarligare svampen päronskorv. Den angriper nämligen också barken; unga kvistar sprängs sönder på ett karaktäristiskt sätt. En annan tråkig svamp är bladfläcksjuka som också angriper rosor. Du ser först gråaktiga fläckar på bladen och däri kommer senare svarta prickar. Kolla inför nästa säsong om denna diagnos stämmer och samla i så fall ihop bladen och bränn dem eller lägg dem i sophämtningen så att angreppet försvinenr från träden.

Möjligen har din krusbärsbuske fått besök av krusbärsstekeln, vars larver kan kaläta en hel buske. De är 2 cm långa, gröna och i båda ändarna gula med svarta prickar. En mindre variant, lilla krusbärsstekeln, har 1 cm helt gröna larver.  Till nästa säsong, kolla med hökögon efter larver och plocka bort dem för hand.

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…