Annons


Lättgjort päronflarn med mandelmassa

Ta genvägen med färdigköpt smördeg. Rulla ut och fyll med mandelmassa och crème fraiche. Toppa med saftiga päronklyftor. Grädda botten frasig, servera med glass eller grädde.


Frasigt gott med smördeg och päron.

Päronflarn

Tid: 45 min

1 förpackning kyld smördeg, 250 g
175 g mandelmassa
ca 1 dl crème fraiche
1–2 fint rivna bittermandlar
5–6 päron
citronsaft
2–3 msk socker
1 tsk kardemumma
ägg till pensling

Annons

1. Rulla ut smördegen med bakplåtspapper och lägg på en plåt.

2. Blanda riven mandelmassa med crème fraiche och bittermandel. Vill du ha en mildare smak räcker det med 1 bittermandel.

3. Dela päronen, ta bort kärnhusen och skär frukten i skivor. Pressa över citronsaft så behåller de färgen.

Gilla Allas.se på Facebook

4. Sporra ut en cirkel, så stor den kan bli, och sporra längder av resterande deg. Bred ut smeten på bottnen men lämna en bar kant runt om. Vik  in sidorna och tryck till lätt.

5. Lägg på päronskivorna och strö över sockret blandat med kardemumma.  Lägg på remsorna och tryck till lätt så att de fastnar.

6. Pensla synliga degytor med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225°, 20–25 min eller tills päronen mjuknat något och smördegen puffat upp och fått fin färg. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Päronpaj med mandel

 


(9)
(0)



Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!



Annons


Annons

Laddar nästa sida…