Annons


Fikagott – lättbakat med pärontosca

I väntan på fruktskörden tar vi genvägen och bakar himmelskt gott med en burk päron. Smarrig mandeltosca gör kakan både saftig och smakrik.


Mandeltosca och päron är en perfekt smakkombination.

Pärontosca

ca 10 bitar
Tid: ca 45 min

100 g smör
3 st ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Toscasmet:
ca 1 burk konserverade päron, ca 465 g avrunnen vikt
saft från 1/2 citron
100 g mandelspån
50 g smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Annons

1. Täck en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam, med bakplåtspapper i botten.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl med bakpulver, sikta ner i smeten under omrörning. Rör till sist ner det smälta smöret.

3. Häll smeten i formen, grädda kakan på den nedersta falsen i 175° i ca 25 minuter.

4. Låt päronhalvorna rinna av väl, pressa citronsaft över. Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull, koka upp under omrörning.

5. Ta ut kakan och höj värmen till 200°. Fördela päronhalvorna över kakan i ett jämnt lager, häll över toscasmeten. Grädda i ytterligare 10–15 minuter tills glasyren fått lite färg. Låt svalna och lossa försiktigt från kanten.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Kladdkaka med päron och nöttäcke


(2)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…